Ήταν το 2016, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, όταν η Mercedes-Benz παρουσίασε τη νέα μάρκα προϊόντων και τεχνολογίας EQ. Τρία χρόνια μετά, στα μέσα του 2019, η EQC, το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της νέας μάρκας EQ θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του κόσμου.

Η EQC, ως το πρώτο μέλος της οικογένειας EQ, διαθέτει όλες εκείνες τις σχεδιαστικές και χρωματικές λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τη μάρκα. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, με τον απλό, ξεκάθαρο σχεδιασμό και τον χαρακτηριστικό συνδυασμό χρωμάτων, η EQC έχει μία πρωτοποριακή avant-garde ηλεκτρική εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τη σχεδιαστική φιλοσοφία που η Mercedes-Benz ονομάζει «Progressive Luxury – Προοδευτική Πολυτέλεια». Η τελευταία προκύπτει από το συνδυασμό μιας άγνωστης, μέχρι σήμερα, ομορφιάς. Αυτής που έπεται της μίξης των ψηφιακών με τα αναλογικά στοιχεία, καθώς και της αρμονικής συγχώνευσης του φουτουριστικού με τον λιτό σχεδιασμό. Όσον αφορά στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην άνεση, η EQC στο σύνολο των χαρακτηριστικών της είναι μια γνήσια Mercedes-Benz στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Mercedes-Benz EQC

Οι αναλογίες της την κατατάσσουν στα Crossover SUV. Η πλαϊνή της όμως σχεδίαση με την εκτεταμένη γραμμή της οροφής, τη χαμηλή μεσαία γραμμή και την εσοχή της οροφής τύπου coupé πίσω, την τοποθετούν ανάμεσα στα SUV και SUV coupé.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η ίδια avant-garde ηλεκτρική εμφάνιση. Ο πίνακας οργάνων έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα ενός πιλοτηρίου με επίκεντρο τον οδηγό. Το δε χαρακτηριστικό πλευρικό προφίλ είναι ασύμμετρο, με ένα “κόψιμο” στην περιοχή του οδηγού. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σχεδιαστικά σημεία αναφοράς του εσωτερικού. Μια υψηλής τεχνολογίας θήκη μεγάλης στιλπνότητας που στεγάζει επίπεδους αεραγωγούς με στρογγυλεμένες περσίδες σε σχήμα κλειδιού, βαμμένες σε ροζ χρυσό.

Με 408 ηλεκτρικούς ίππους

Η EQC, ως το πρώτο μοντέλο της Mercedes-Benz που θα κυκλοφορήσει από τη μάρκα EQ, διαθέτει ένα νέο σύστημα κίνησης με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οι οποίοι και της δίνουν τα χαρακτηριστικά ενός τετρακίνητου μοντέλου. Οι επιδόσεις της είναι ιδιαίτερα δυναμικές. Η τελική ανέρχεται στα 180 km/h, τα πρώτα 100 km/h έρχονται σε 5,1’’ και αποδίδει 300 kW (408 hp). Η αυτονομία της μπορεί να ξεπεράσει τα 450 χιλιόμετρα σύμφωνα με την οδηγία NEDC.

Για να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα αύξηση των δυναμικών χαρακτηριστικών, οι ηλεκτροκινητήρες έχουν ρυθμιστεί διαφορετικά. Ο μπροστινός είναι βελτιστοποιημένος για την καλύτερη δυνατή απόδοση στο εύρος των χαμηλών έως μεσαίων φορτίων, ενώ ο οπίσθιος καθορίζει τον δυναμισμό. Μαζί παράγουν 300 kW (408 hp) και μέγιστη ροπή 765 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου που τροφοδοτεί το όχημα με ενέργεια, έχει χωρητικότητα 80 kWh (NEDC).

Mercedes-Benz EQC

Η EQC έχει πέντε προγράμματα οδήγησης, καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά: COMFORT, ECO, MAX RANGE, SPORT και ένα ατομικά προσαρμόσιμο πρόγραμμα. Στους πιο οικονομικούς τρόπους οδήγησης, σημαντικό ρόλο παίζει το απτικό πεντάλ γκαζιού που προτρέπει τον οδηγό να εξοικονομεί ενέργεια. Ο οδηγός μπορεί επίσης να επηρεάσει το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια (paddles) πίσω από το τιμόνι.

Το σύστημα ECO Assist παρέχει στον οδηγό πλήρη υποστήριξη κατά την προβλέψιμη οδήγηση. Τον προτρέπει όταν είναι σκόπιμο να αφήσει το γκάζι, π.χ. επειδή το όχημα προσεγγίζει ένα όριο ταχύτητας, καθώς και σε λειτουργίες όπως το ρολάρισμα ή ο έλεγχος της ανάκτησης ενέργειας.

Γρήγορη φόρτιση

Η Mercedes EQC διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό ένα υδρόψυκτο φορτιστή (OBC) χωρητικότητας 7.4 kW, γεγονός που της επιτρέπει τη φόρτιση AC στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Η φόρτιση σε ένα Wallbox είναι έως τρεις φορές πιο γρήγορη απ’ ότι σε μία οικιακή πρίζα. Γίνεται ακόμη πιο γρήγορη σε φόρτιση DC – η οποία είναι στάνταρ για την EQC – για παράδειγμα μέσω CCS (Combined Charging Systems) στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ανάλογα με την κατάσταση της φόρτισης, η EQC μπορεί να φορτιστεί με μέγιστη ισχύ έως 110 kW σε κάποιον κατάλληλο σταθμό φόρτισης. Σε περίπου 40 λεπτά, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από 10 – 80%.

Mercedes-Benz EQC

H Mercedes EQC έρχεται…

Μία νέα ενότητα είναι ήδη διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Mercedes-Benz Ελλάς, όπου οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν αποκλειστικές ενημερώσεις και πληροφορίες για την EQC πριν την κυκλοφορία της! Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή αποτελεί η δημιουργία ή η ύπαρξη λογαριασμού Mercedes me. Περισσότερα εδώ: https://www.mercedes-benz.gr/passengercars/mercedes-benz-cars/models/eqc/registration.html