Αναμφίβολα η αποκάλυψη του μήνα για τον κόσμο της αυτοκίνησης ήταν αυτή του ανανεωμένου Toyota GR Yaris. Ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της οδηγικής αποστείρωσης, πλέον είναι ακόμα καλύτερο! Ω, ναι… ένα Yaris, περίπου.

Η Toyota ήταν ξεκάθαρη πριν τρία χρόνια, όταν και αποκάλυψε το πρώτο GR Yaris. Ήταν ένα “homologation special” στη σύγχρονη του εκδοχή, ένα αυτοκίνητο γεννημένο από τους αγώνες για τους αγώνες και με πινακίδες κυκλοφορίας. Και είχε περιορισμένο αριθμό παραγωγής! Βέβαια, οι άνθρωποι της εταιρείας δεν περίμεναν την απήχηση που θα είχε αυτό το Yaris στους φίλους της αυτοκίνησης και λάτρεις της οδήγησης ανά τον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο, εκτός από sold-out έγινε και αυτομάτως ένα “future classic” που λέμε. Έφτασε ήδη στα τρία πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του να πωλείται ως μεταχειρισμένο στην ίδια τιμή – ή και παραπάνω – από όσο κόστιζε καινούριο.

Τελικά, το GR Yaris όχι μόνο δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας. Στην Toyota άκουσαν τον κόσμο, τους πελάτες αλλά και τους λάτρεις του μοντέλου. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια που κυκλοφόρησε το πρώτο αυτοκίνητο, έγιναν προσπάθειες ώστε να κάνουν το GR Yaris πιο ισχυρό, πιο ευέλικτο, πιο ελκυστικό και πιο ανταποδοτικό στην οδήγηση. Οι μηχανικοί της TOYOTA GAZOO Racing, οι Master Drivers και οι επαγγελματίες από τον χώρο των αγώνων και των ράλι συνεργάστηκαν στο πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης για να εμπλουτίσουν την φιλοσοφία «driver-first» του GR Yaris. Ενός αυτοκινήτου του οποίου η ουσία βρίσκεται στην ξεχωριστή εμπειρία που απολαμβάνει ο οδηγός από τη στιγμή που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι και θα βάλει μπροστά τον κινητήρα.

Toyota GR YarisΝΕΟ GR Yaris

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε “ανανεωμένο” GR Yaris και όχι “νέο”, αφού εξωτερικά οι αλλαγές επικεντρώνονται σε μερικά μόνο σημεία. Νέα μάσκα, νέος προφυλακτήρας, νέα πίσω φώτα και ένα νέο χρώμα, το γκρι. Πλέον λοιπόν το μοντέλο έρχεται σε δύο λευκά, μαύρο, κόκκινο και ναι, γκρι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν – μαζί με αναβαθμίσεις στο εσωτερικό – τον όρο ενός αυτοκινητιστικού facelift. Όμως το GR Yaris δεν είναι “ανανεωμένο”, αλλά με κάθε σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι είναι “νέο”. Όπως κάποτε μετρούσαμε τις γενιές του Mitsubishi Lancer Evo σε πχ Evo V, VI, VII, VIII, IX, X, ε αυτό είναι σίγουρα το GR Yaris Evo ΙΙ.

Toyota GR YarisΠερισσότερη ισχύς

Οι αλλαγές είναι πολλές, σχεδιαστικά, κατασκευαστικά και μηχανολογικά. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εξέλιξη του κορυφαίου στον κόσμο Turbo τρικύλινδρου κινητήρα, ώστε να αποδίδει ακόμη περισσότερη ισχύ και ροπή. Και φυσικά η εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου 8-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου GAZOO Racing Direct, ειδικά σχεδιασμένο για ταχύτατες αλλαγές σχέσεων.

Στο νέο GR Yaris, ο 1600άρης κινητήρας έχει αυξημένη ισχύ κατά 20hp και ο οδηγός μπορεί να αξιοποιήσει επιπλέον 30 Nm ροπής, με τις μέγιστες τιμές να αυξάνονται έτσι στα 280 DIN hp και 390 Nm. Σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις απόδοσης και χειρισμού που εισήχθησαν με το νέο αυτοκίνητο, ο χρόνος γύρου στην πίστα Fuji μειώθηκε κατά 0,7 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο. Την ίδια στιγμή, λόγω της αυξημένης απόδοσης του κινητήρα, εφαρμόστηκαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ανθεκτικότητά του παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Για μία ακόμα φορά, οι πίστες και οι ειδικές διαδρομές των αγώνων ράλι αποτέλεσαν το καλύτερο πεδίο δοκιμών, με τον κινητήρα να πιέζεται στα όριά του στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Ράλι και στη σειρά αγώνων αντοχής για αυτοκίνητα τουρισμού Super Taikyu. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ενισχυμένο σύστημα βαλβίδων, νέο υλικό για τις βαλβίδες εξαγωγής και αύξηση της πίεσης ψεκασμού καυσίμου του συστήματος D-4ST. Τοποθετήθηκαν νέα ελαφριά έμβολα με δακτυλίους ανθεκτικούς στη φθορά και προστέθηκε ένας νέος αισθητήρας πίεσης εισαγωγής.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το νέο μοντέλο θα προσφέρεται μόνο στη έκδοση “Circuit” που διαθέτει ένα πακέτο ψύξης υψηλών επιδόσεων. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο πρόσθετο ψυγείο για βελτίωση της αξιοπιστίας κατά την οδήγηση με τέρμα γκάζι, τροποποιήσεις στην εισαγωγή αέρα και intercooler με ψεκασμό.

GR Yaris και σε αυτόματο!

Πόσο πιο διασκεδαστικό μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο έναντι του χειροκίνητου; Κι όμως, η Toyota κάνει το GR Yaris όχι μόνο ταχύτερο αλλά και πιο πρακτικό σαν αυτοκίνητο, χωρίς να θυσιάζεται ίχνος από τον διασκεδαστικό του χαρακτήρα. Μάλιστα το νέο GR Yaris με αυτόματο κιβώτιο είναι το ίδιο γρήγορο σε ευθεία με το ίδιο αυτοκίνητο και μηχανικό κιβώτιο, με τη μόνη διαφορά ότι στο αυτόματο ο οδηγός κάνει ταχύτερες αλλαγές και με το γκάζι στο πάτωμα, δίνοντας έτσι το μέγιστο της προσοχής του στο δρόμο μπροστά του. Στις δοκιμές στην πίστα, το αυτόματο κιβώτιο απέδειξε την αξία του, συμβάλλοντας στην επίτευξη ταχύτερων χρόνων γύρου σε σχέση με το χειροκίνητο κιβώτιο. Συν το γεγονός ότι είναι πολύ πιο πρακτικό και ευκολοδήγητο στην καθημερινότητα.

Μάλιστα, η αύξηση του αριθμού των ταχυτήτων από 6 σε 8, επιτρέπει στο κιβώτιο να έχει πιο κοντές σχέσεις. Οι αλλαγές στο αυτόματο πρόγραμμα (D) είναι αγωνιστικού επιπέδου και η λειτουργία προγνωστικής επιλογής σχέσης (predictive gear selection) ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προθέσεις του οδηγού. Οι απαιτήσεις ψύξης αντιμετωπίζονται με την εγκατάσταση ενός ψυγείου λαδιού για το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι στάνταρ. Μαζί με το αυτόματο κιβώτιο όμως έχουμε και μια νέα λειτουργία επιλογής drive mode, με τις λειτουργίες Sport, Normal και Eco να ενεργοποιούν διαφορετικές ρυθμίσεις για το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, τη λειτουργία το συστήματος κλιματισμού, την απόκριση του γκαζιού και την απεικόνιση στην οθόνη οργάνων του οδηγού. Στα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων GAZOO RACING Direct, ρυθμίζεται επίσης η αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων και η επιλογή τους.

Όπως και στο σημερινό GR Yaris, η βέλτιστη πρόσφυση και το ιδανικό κράτημα στο δρόμο επιτυγχάνονται με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, σύστημα μόνιμης τετρακίνησης GR-FOUR. Αυτό αναπτύχθηκε ειδικά για το αυτοκίνητο και ρυθμίζει την κατανομή ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς σε τρία προφίλ οδήγησης ανάλογα με το οδηγικό σενάριο: Normal, Sport και Track.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το ελαφρύ πλαίσιο του GR Yaris έχει γίνει ακόμη πιο άκαμπτο χάρη στην αύξηση των συγκολλήσεων και την εφαρμογή περισσότερης δομικής κόλλας κατά περίπου 13% και 24%, αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, η απόκριση του αυτοκινήτου κατά τον κατακόρυφο άξονα, η πληροφόρηση από το τιμόνι και η αίσθηση πρόσφυσης έχουν βελτιωθεί, ενισχύοντας περαιτέρω ένα ήδη «δεμένο» πλαίσιο που ικανοποιεί τον οδηγό με την απόδοσή του. Θυμίζουμε ότι η πλατφόρμα του GR Yaris σχεδιάστηκε ειδικά για το αυτοκίνητο, συνδυάζοντας το εμπρός τμήμα της αρχιτεκτονικής GA-B του απλού Yaris με ένα νέο πίσω μέρος κατασκευασμένο από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα GA-C της Toyota.

Toyota GR YarisΗ ανάρτηση έχει διατηρηθεί, με εμπρός γόνατα MacPherson και πίσω διπλά ψαλίδια με βραχίονες, αλλά έχουν γίνει προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη το feedback των οδηγών αγώνων. Η προσθήκη επιπλέον βιδών για την έδραση των εμπρός αμορτισέρ στο αμάξωμα καταστέλλει τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση που μπορεί να συμβούν όταν ο άνω σύνδεσμος παραμορφώνεται κατά την οδήγηση με υψηλό φορτίο. Τα εμπρός και πίσω ελατήρια έχουν επίσης ρυθμιστεί για βέλτιστη απόδοση και αναβαθμισμένο έλεγχο και χειρισμό.

Βέβαια, η αγωνιστική φιλοσοφία της Toyota εφαρμόστηκε και σε πολλά ακόμη σημεία του ανανεωμένου μοντέλου. Με τη βοήθεια επαγγελματιών οδηγών αγώνων αλλά και από την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από την εμπλοκή στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, έγιναν αλλαγές και στη σχεδίαση. Όλες με σκοπό να προσφέρουν 100% ουσία! Έτσι, στο εμπρός μέρος του προφυλακτήρα έχουμε ένα νέο πλέγμα, το οποίο πλέον είναι ατσάλινο και όχι πλαστικό. Αυτό προσφέρει την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ πάχους, αντοχής και μείωσης του βάρους. Η πλαϊνή μάσκα, στα άκρα του προφυλακτήρα, έχει μεγαλύτερο άνοιγμα και ο κάτω προφυλακτήρας έχει νέα διαιρούμενη δομή που καθιστά ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή την επισκευή ή την αντικατάστασή του. Για να το πούμε πιο απλά, πέρα από την καλύτερη ψύξη και την καλύτερη προστασία των ψυγείων και intercooler, αν σπάσει η μάσκα ή ο προφυλακτήρας η αντικατάσταση είναι ευκολότερη και φθηνότερη!

Αντίστοιχες αλλαγές ουσίας έχουμε και πίσω, όπου πλέον στη θέση του ψεύτικου διαχύτη στο κάτω άκρο έχουμε ένα άνοιγμα που επιτρέπει στον αέρα που έρχεται κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου να διαφεύγει, μειώνοντας την αντίσταση, βελτιώνοντας την ευελιξία και την ευστάθεια του αυτοκινήτου και διαχέοντας τη θερμότητα από το σύστημα εξάτμισης. Τα φώτα ομίχλης και όπισθεν έχουν μετακινηθεί από τον κάτω προφυλακτήρα μέσα στα πίσω φωτιστικά σώματα, για μεγαλύτερη προστασία από ζημιές! Ομοίως, το ψηλά τοποθετημένο τρίτο φως φρένων μεταφέρθηκε από την πίσω αεροτομή σε χαμηλότερο σημείο στην πίσω πόρτα, έτσι ώστε όλα τα πίσω φώτα να είναι ευθυγραμμισμένα και άμεσα ορατά για τους οδηγούς που ακολουθούν. Η μετακίνηση του τρίτου φως φρένων διευκολύνει επίσης την αλλαγή ή την προσαρμογή της αεροτομής.

Toyota GR YarisΕπανασχεδιασμένο cockpit

Ένα από τα στοιχεία που ενόχλησε τους ιδιοκτήτες του πρώτου GR Yaris, ήταν η οθόνη του συστήματος infotainment που προεξήχε αρκετά προς τα πάνω. Σε συνδυασμό με τον κεντρικό εσωτερικό καθρέπτη, δημιουργούσε ένα σημείο με περιορισμένη ορατότητα προς τα εμπρός. Στο νέο μοντέλο, ολόκληρη η διάταξη του cockpit και η θέση οδήγησης έχουν επανασχεδιαστεί ριζικά.

Η ομάδα GR άντλησε έμπνευση από τη διάταξη των αγωνιστικών αυτοκινήτων της σειράς Super Taikyu και επανατοποθέτησε τα χειριστήρια για ταχύτερη και απρόσκοπτη πρόσβαση. Οι οδηγοί αγώνων και ράλι συνεισέφεραν επίσης με τις δικές του παρατηρήσεις στις αλλαγές. Έτσι έχουμε ένα ενιαίο οδηγοκεντρικό κόκπτιτ που φιλοξενεί όλα τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένου της οθόνης infotainment που πλέον δεν προεξέχει. Επίσης, όλα τα χειριστήρια που πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά κατά την αγωνιστική οδήγηση, όπως το σύστημα ψεκασμού του intercooler, το VSC-OFF και τα φώτα αλάρμ, έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό. Μπορεί να μην είναι αισθητικά εντυπωσιακό, ωστόσο είναι πέρα για πέρα λειτουργικό και μάλιστα με λεπτομέρειες μελετημένες για ουσία.

Ο στόχος εξαρχής ήταν η εύκολη και άμεση πρόσβαση στους διακόπτες, όταν ο οδηγός είναι δεμένος σφιχτά με τις ζώνες ασφαλείας αγωνιστικών προδιαγραφών. Στην πλευρά του συνοδηγού, η γνώριμη επιφάνεια στο ταμπλό έχει μεγαλώσει, ώστε να υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση επιπλέον οργάνων ή οθόνης αν αυτό χρειαστεί. Η ορατότητα του οδηγού πάνω από το τιμόνι έχει βελτιωθεί με τη μείωση του ύψους κατά 50 mm του άνω άκρου του πίνακα οργάνων, τη νέα θέση του εσωτερικού καθρέφτη και την αλλαγή της κλίσης του πίνακα ελέγχου κατά 15 μοίρες προς τον οδηγό. Ταυτόχρονα η θέση οδήγησης έχει χαμηλώσει, με το κάθισμα να είναι τοποθετημένο κατά 25mm πιο κάτω, ενώ το τιμόνι έχει προσαρμοστεί ανάλογα.

Επίσης νέος, ο πίνακας οργάνων είναι πλέον πλήρως ψηφιακός στις 12,3 ίντσες, ενώ έχει και δύο είδη διάταξης: κανονική και σπορ. Στη σπορ όλα τα δεδομένα είναι εστιασμένα στη γρήγορη οδήγηση και απουσιάζει κάθε τι περιττό, έτσι ώστε τα γραφικά να είναι ευκρινή και οι πληροφορίες άμεσα ορατές και ευανάγνωστες. Στο GR Yaris με αυτόματο κιβώτιο, περιλαμβάνονται ένδειξη θερμοκρασίας λαδιού κιβωτίου και μια οπτική προειδοποίηση, πέραν της ηχητικής, που ενημερώνει τον οδηγό όταν οι στροφές του κινητήρα είναι πολύ υψηλές για να κατεβάσει ταχύτητα.

Κάτι που επίσης είναι αυτό που λέμε “αγωνιστική λεπτομέρεια” είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αλλαγές ταχυτήτων μέσω του επιλογέα στο αυτόματο κιβώτιο. Έτσι, η λειτουργία έχει αναστραφεί από ότι συναντάμε σε τυπικά αυτόματα αυτοκίνητα δρόμου και είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγωνιστικής οδήγησης. Έτσι ο οδηγός σπρώχνει τον σχετικό μοχλό προς τα εμπρός για να κατεβάσει σχέση και τον τραβάει προς τα πίσω για να ανεβάσει. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που προωθήθηκε από τον Master Driver και Πρόεδρο της Toyota Motor Corporation Akio Toyoda (γνωστό και ως “Morizo”).

Οι παραγγελίες ανοίγουν τον Απρίλιο 2024

Το νέο GR Yaris θα αρχίσει να πωλείται σε όλη την Ευρώπη με επιλεγμένο και καθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων ανά χώρα, από τον Ιούλιο του 2024. Οι κρατήσεις και παραγγελίες για την ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2024, σε τιμές άγνωστες προς το παρόν. Αν και φημολογείται ότι θα ξεκινούν άνω των 55.000 ευρώ για το μηχανικό και άνω των 60.000 ευρώ για το αυτόματο. Φημολογείται!

“Πολλά για ένα Yaris” θα πουν κάποιου. ‘Ομως μη γελιέστε, αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ YARIS. Και το γράφουμε με κεφαλαία! Είναι ένα αυτοκίνητο που ορίζει τη φιλοσοφία της θρυλικής “rally replica”. Είναι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο, καλύτερο από ποτέ. Κι ας συνεχίσουν κάποιοι να βλέπουν “ένα Yaris”. Όλοι εμείς όμως που αγαπάμε το motorsport, που αγαπάμε τα αυτοκίνητα που γεννήθηκαν από το motorsport και κυρίως αγαπάμε την οδήγηση, βλέπουμε κάτι άλλο! Βλέπουμε το αυτοκίνητο που μας λέει φωναχτά ότι η αυτοκίνηση έχει πάρει άλλο δρόμο κι ομως υπάρχει ακόμα ελπίδα για ένα μικρό, αναλογικό supercar. Γιατί το GR Yaris είναι αυτό ακριβώς: ένα supercar!