Την αναβίωση ενός αγαπημένου μοντέλου κάνει η Renault, με το ολοκαίνουριο – και πλέον ηλεκτρικό – 5 E-Tech.

Το νέο Renault 5 παρουσιάστηκε επισήμως στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Το μοντέλο που αρχικά είχε αποκαλυφθεί ως πρωτότυπο, πλέον αποκαλύφθηκε πλήρως στην τελική μορφή παραγωγής και αναμένεται στους δρόμους το καλοκαίρι του 2025.

Το σύγχρονο 5άρι βασίζεται πιστά στο αυθεντικό Renault 5, το οποίο είχε κυκλοφορήσει από το 1972 έως το 1985 και για τα δεδομένα της εποχής εκείνης είχε και πρωτοποριακή σχεδίαση αλλά και εξαιρετική οικονομία. Μάλιστα το 1974 το Renault 5 είναι παραχθεί και ως ηλεκτρικό! Σήμερα, η Renault αποκαλύπτει το 5 E-Tech, ένα μοντέλο με νοσταλγική αλλά και ταυτόχρονα σύγχρονη σχεδίαση. Τα πάντα στο νέο μοντέλο έχουν σχεδιαστεί για τη σύγχρονη εποχή, από τα φώτα LED που ανοιγοκλείνουν το “μάτι” μόλις ο οδηγός πλησιάσει στο όχημα (με το κλειδί πάνω του) μέχρι και λεπτομέρειες στο εσωτερικό όπως τα καθίσματα που θυμίζουν το θρυλικό R5 Turbo.

Renault 5 E-TechΛίγο μικρότερο από το Clio

Από πλευράς διαστάσεων, το σύγχρονο R5 έχει μήκος 3,92 μέτρα και είναι μόλις 9 εκατοστά μικρότερο από ένα Clio. Βασίζεται σε μία εντελώς καινούρια πλατφόρμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ έχει αυξημένο φάρδος και ένα μακρύ μεταξόνιο για μικρό αυτοκίνητο. Αυτά τα δύο εξασφαλίζουν και καλή ευρυχωρία στην καμπίνα, καθώς και ένα γενεόδωρο χώρο αποσκευών στα 326 λίτρα, λίγο μεγαλύτερο από ένα τυπικό supermini.

Βεβαίως η εικόνα στο εσωτερικό αντλεί και αυτή έμπνευση από το πρώτο Renault 5, με στοιχεία όπως το ταμπλό δύο επιπέδων, ο ορθογώνιος πίνακας οργάνων και το σχήμα των καθισμάτων. Βέβαια ο πίνακας οργάνων εδώ είναι πλήρως ψηφιακός, ακολουθώντας τα πρότυπα της εποχής, ενώ υπάρχει και μια μεγάλη οθόνη πολυμέσων στις 10 ίντσες, στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

Renault 5 με 150 ίππους;

Το ηλεκτρικό Renault 5 θα προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις ως προς την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, με 95, 120 και 150 ίππους, ενώ θα υπάρχουν και δύο επιλογές μπαταρίας. Αρχικά το μοντέλο θα διατίθεται με μια μπαταρία χωρητικότητας 52 kWh και αυτονομία έως 400 χλμ (κατά WLTP), ενώ μετά το λανσάρισμα θα προστεθεί και μια μικρότερη μπαταρία 40 kWh και αυτονομία έως 300 χλμ. Η φόρτιση θα υποστηρίζει παροχή έως και 100 kW, ανάλογα με την έκδοση, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως το μοντέλο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εξωτερική πηγή ενέργειας, τροφοδοτώντας με ρεύμα είτε κάποια εξωτερική πηγή είτε και το ίδιο το σπίτι στις ώρες αιχμής, όταν η τιμή ρεύματος θα είναι υψηλότερη (όπου αυτό συμβαίνει).

Όσον αφορά στις επιδόσεις, η έκδοση των 150 ίππων θα μπορεί να κάνει το 0-100 km/h σε περίπου 8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα σε όλα τα Renault 5 E-Tech θα περιορίζεται στα 150 km/h. Η παραγωγή του μοντέλου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 στη Γαλλία, στο ίδιο εργοστάσιο που κάποτε κατασκευάστηκε το ιστορικό Renault 5. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μοντέλο αναμένεται να μπει στην αγορά με μια άκρως ανταγωνιστική τιμή, ξεκινώντας από περίπου 25.000 ευρώ (στην Ευρώπη).