Πέρασαν κιόλας 25 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Polo GTI, πίσω στο 1998. Σήμερα η Volkswagen το γιορτάζει με μία ειδική έκδοση.

Ένα τέταρτο του αιώνα είναι πολύς καιρός. Για τη Volkswagen όμως είναι μια ξεχωριστή επέτειος αφού σαν σήμερα πριν 25 χρόνια κυκλοφόρησε το Polo III GTI. Και αυτό το σύγχρονο Polo GTI των φωτογραφιών είναι αν μη τι άλλο μια εντυπωσιακή – και γρήγορη – τούρτα γενεθλίων. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση του γνώριμου Polo GTI των 207 ίππων, διανθισμένη με αποκλειστικές λεπτομέρειες και ένα όριο κυκλοφορίας στα 2.500 αυτοκίνητα.

Ο ισχυρός κινητήρας είναι μεν το δυνατό χαρτί του Polo GTI, τον οποίο συμπληρώνουν η σπορ ανάρτηση και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS. Ειδικά για το “επετειακό” GTI Edition 25, υπάρχει και μια μακριά λίστα στάνταρ εξοπλισμού, μαζί με κάποια ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο κινητήρα, παραμένει ο γνωστός 2.0 TSI με 207 PS και 320 Nm ροπής, ο οποίος και προσφέρει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,5 δευτερόλεπτα. Το μοντέλο είναι στάνταρ εξοπλισμένο με μια ειδικά ρυθμισμένη σπορ ανάρτηση, χαμηλότερη κατά 15mm, και στάνταρ ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS. Αυτό που αλλάζει στο επετειακό μοντέλο είναι κάποια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Πέρα λοιπόν από τα τυπικά της εμφάνισης ενός GTI (κόκκινες δαγκάνες φρένων, κυψελωτό σχέδιο στη μάσκα, επιχρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης), το Polo GTI Edition 25 έχει νέες ζάντες 18’’ σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, μαύρη οροφή και μαύρους εξωτερικούς καθρέφτες.

Το εσωτερικό είναι εξοπλισμένο με σπορ καθίσματα από διάτρητο μαύρο-κόκκινο δέρμα, υπάρχουν ραμμένα λογότυπα GTI και γυαλιστερή μαύρη διακοσμητική επένδυση με κόκκινα γράμματα GTI. Ένα λογότυπο «One of 2500» στην επένδυση των μαρσπιέ θα υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου ότι το όχημά τους είναι περιορισμένης παραγωγής. Ένας λόγος παραπάνω αν το επιλέξουν και στη νέα βαφή αμαξώματος “Ascot Grey” που συμπληρώνει τα τυπικά χρώματα του απλού GTI.

Το Volkswagen Polo GTI Edition 25 θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στη Γερμανία από την 1η Ιουνίου.