Geneva Motor Show 2010

4 Μαρτίου 2010

Η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης ανοίγει και επισήμως τις πύλες της σήμερα 4 Μαρτίου και για 10 ημέρες οι φίλοι της αυτοκίνησης έχουν να δουν πολλά και ενδιαφέροντα μοντέλα. Ανάμεσά τους πολλά αυτοκίνητα που σύντομα θα δούμε να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Μερικά από αυτά είναι τα:
Audi A1
Audi RS5
Abarth 500C και Punto Evo
Alfa Romeo Giulietta
Honda CR-Z
Kia Sportage
Lexus CT 200h
Mazda6 & Mazda5
Mini Countryman
Mitsubishi ASX
Nissan Micra
Opel Meriva
Peugeot 408
Porsche Cayenne
Renault Clio Gordini RS
Renault Megane Coupe Cabliolet
Saab 9-5
Seat Ibiza ST
Skoda Fabia RS
Toyota Auris HSD
Volvo S60
VW Polo GTI
VW Sharan
VW Touareg

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια μοντέλα που κάθε φορά κάνουν τις εκθέσεις αυτοκινήτου ξεχωριστές. Σε κάνουν να θέλεις να τα οδηγήσεις και ακόμη περισσότερο να τα αποκτήσεις, ενώ πάντα υπάρχουν και αυτά τα concepts που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το μέλλον που κάποτε ονειρευόμασταν έχει πλέον φτάσει.
Ακολουθεί λοιπόν το προσωπικό μου TOP 10 της 80ής έκθεσης αυτοκινήτου της Γενεύης:

9. Sbarro Autobau Concept: Θα μπορούσε να ήταν ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε το 1980 για τις ανάγκες της ταινίας Star Trek. Αντιθέτως, το Sbarro Autobau, είναι ένα concept car που κατασκευάστηκε ως φόρος τιμής στον Ελβετό οδηγό αγώνων Fredy Lienhard. Χρησιμοποιεί 12κύλινδρο κινητήρα 500 ίππων.

7. Ferrari 599 HY-KERS: Η υβριδική 599 δεν είναι αυτό που ίσως φανταζόμαστε οι περισσότεροι. Αποτελεί αυτή τη στιγμή ότι ισχυρότερο στη γκάμα της εταιρίας, καθώς είναι εφοδιασμένη με ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 100 ίππων οι οποίοι προστίθενται στους 620 που αποδίδει το 12κύλινδρο θερμικό μοτέρ αυτής της Ferrari. Το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας λειτουργεί όπως εκείνο που χρησιμοποιείται στην F1 και ονομάζεται KERS (Kinetic Energy Recovery Systems).

5. Lotus Evora Carbon Concept: Αν ποτέ αγόραζα μια Lotus Evora θα την ήθελα ακριβώς όπως το Carbon concept που παρουσιάζεται στη Γενεύη. Όπως δηλώνει και το όνομα γίνεται έντονη χρήση ανθρακονημάτων σε οροφή, διαχύτη, καθρέπτες, εμπρός splitter τα οποία προέρχονται από το αγωνιστικό του πρωταθλήματος FIA GT4. Αντίστοιχα, το εσωτερικό έχει δεχθεί και αυτό επενδύσεις από ανθρακονήματα σε συνδυασμό με Alcantara. Άγνωστο το πόσο κιλά κερδίζει έτσι η Evora, όμως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι αποστομωτικό!

3. Alfa Romeo 2uettottanta Concept: Γιορτάζοντας τα 80ά του γενέθλια, ο οίκος Pininfarina δημιούργησε την 2uettottanta, ένα εντυπωσιακό roadster με εμφάνιση που κάλλιστα θα μπορούσε να περάσει στην επόμενη γενιά των Brera και Spider.

1. Lamborghini Gallardo LP570-4 Superleggera: Αυτή είναι η απόλυτη έκδοση της απόλυτης Gallardo. Είναι κατά 70 kg ελαφρύτερη από την Gallardo LP 560-4 (όπως και η Superleggera ήταν 70 kg ελαφρύτερη από την απλή Gallardo), ενώ ο V10 κινητήρας των 530 ίππων έχει αυξηθεί από τα 5,0 στα 5,2 λιτ. με την ισχύ να σκαρφαλώνει στους 570 ίππους. Ξεχωρίζουν τα τμήματα από ανθρακονήματα, ενώ το πακέτο συμπληρώνουν οι 19άρες σφυρήλατες ζάντες, τα κεραμικά φρένα και το 6άρι σειριακό κιβώτιο e-gear.

Σημείωση: Το TOP 10 που επέλεξα δεν έχει να κάνει ούτε με επιδόσεις ούτε με κάποιο είδος σύγκρισης μεταξύ των μοντέλων. Επιλέχθηκαν με βάση το χαρακτήρα τους, την τεχνολογία τους ή το design τους, ανεξαρτήτως αν πωλούνται ή όχι ή αν κοστίζουν 20.000 ή 200.000 ευρώ.