Ανανεωμένη Lotus Elise

16 Φεβρουαρίου 2010


Μετά από 7 χρόνια παρουσίας η Lotus προχωρά στην ανανέωση της Elise, κάνοντάς την με αυτόν τον τρόπο πιο δυναμική και πιο ταιριαστή στη νέα της εταιρική ταυτότητα με σχεδιαστικές λεπτομέρειες που παραπέμπουν στην Evora.

Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με το εντελώς νέο εμπρός τμήμα όπου υπάρχουν νέοι προβολείς με ενσωματωμένα φώτα LED ημέρας, ένα πιο αεροδυναμικό και “smooth” σχήμα στον προφυλακτήρα (βελτιωμένη αεροδυναμική κατά 4%), καθώς και μεγαλύτεροι αεραγωγοί. Αλλαγές υπάρχουν και πίσω, όπου ξεχωρίζει το επανασχεδιασμένο κάλυμμα του κινητήρα. Κάτω από αυτό παραμένει ο γνωστός 1.800άρης της Toyota, απόδοσης 192 ίππων στην ατμοσφαιρική εκδοχή (Elise R) και 217 ίππων στην υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του (Elise SC). Ωστόσο, στη θέση του 1,8 με τους 136 ίππους (της προηγούμενης Elise S) θα χρησιμοποιείται ένας νέος κινητήρας 1,6 λίτρων -επίσης της Toyota- με dual VVT-i απόδοσης 134 ίππων/6.800 σ.α.λ., ο οποίος θα αποτελέσει και την entry level επιλογή της νέας Elise προσφέροντας ταυτόχρονα μειωμένους ρύπους CO2 (155 γρ/χλμ) και χαμηλή κατανάλωση (6,14 λιτ/100 χλμ). Ο κινητήρας αυτός είναι ικανός να προσφέρει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 6 δευτερόλεπτα. Στη μετάδοση όλων των εκδόσεων παραμένει το μηχανικό 6-τάχυτο κιβώτιο.

Ένα στοιχείο που συναντούμε για πρώτη φορά σε Lotus Elise είναι το προαιρετικό cruise control μαζί με το Touring Pack, που αναμένεται να κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινή (;) συμβίωση με το αυτοκίνητο, ενώ η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει και νέες σφυρήλατες ζάντες. Το παγκόσμιο ντεμπούτο της ανανεωμένης Elise αναμένεται να γίνει στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης, με τις πωλήσεις στην Ευρώπη να ξεκινούν τον Απρίλιο.

[Πηγή: Lotus]