Ο “Iron Man” δουλεύει σε εργοστάσιο αυτοκινήτων

Είναι απίστευτο! Εργοστάσιο της Ford γίνεται το πρώτο στον κόσμο που ενσωματώνει ειδικές στολές "Iron Man" στη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων.

Ο Iron Man στο εργοστάσιο της Ford

Ήρωες από ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια. Φορούν ειδικές εξωσκελετικές στολές που τους κάνουν να μοιάζουν με τον Iron Man. Τις στολές αυτές η εταιρία τις έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμα παραγωγής, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τις εργασίες που καταπονούν τους εργαζόμενους. Είτε λόγω της στάσης του σώματος ή μιας δύσκολης τοποθέτησης.

Τα φουτουριστικά κοστούμια ίσως θυμίζουν τη μεταμόρφωση του Tony Stark στον υπερήρωα Iron Man, στη σχετική ταινία της Marvel. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν τους ώμους και την πλάτη του χρήστη, μεταφέροντας το βάρος στους γοφούς. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμών στο χώρο εργασίας.

Στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια

Ενώ οι εξωσκελετοί έχουν δοκιμαστεί σε άλλα εργοστάσια αυτοκινήτων, η εφαρμογή τους έγινε από την Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας. Εκει κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και Transit Connect. Η Ford είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ενσωματώνει πλήρως την τεχνολογία στη διαδικασία παραγωγής.

Τα εννέα κοστούμια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα. Βοηθούν τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής να σηκώνουν, να κινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε ζυγίζει πάνω από τρία κιλά, όταν στέκονται σε άβολη θέση. Οι στολές παρέχουν προστασία από την κόπωση και τους τραυματισμούς, μειώνοντας την καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σωματικές βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος δοκιμών και εξέλιξης εξωσκελετών, οι διευθυντές παραγωγής ζήτησαν από περίπου 200 εργαζόμενους του εργοστασίου να υποδείξουν με ποιο τρόπο ένας εξωσκελετός μπορεί να ωφελήσει τους βοηθήσει στη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επελέγησαν 100 εργαζόμενοι που θα ωφελούνταν περισσότερο από την τεχνολογία και οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές των συσκευών. Όσοι χρησιμοποιούν τις στολές χειρίζονται βαριά ή ογκώδη εξαρτήματα όπως τα ρεζερβουάρ καυσίμου. Το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί τόσο επιτυχημένο, ώστε 20 ακόμα εργαζόμενοι θα δοκιμάσουν τον εξοπλισμό στις αρχές Απριλίου.