Πρεμιέρα για το Subaru BRZ Concept STi

17 Νοεμβρίου 2011 |


Την άλλη όχθη του Ατλαντικού και την έκθεση του Los Angeles επέλεξε η Subaru για την πρεμιέρα του νέου της πισωκίνητου κουπέ. Έστω και ως πρωτότυπο μοντέλο, το ολοκαίνουριο BRZ Concept STi δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η Subaru το 2012, όσον αφορά στη συνεργασία της με την Toyota και το δικό της FT-86.

Το BRZ αποτελεί προϊόν συνεργασία της Subaru με την Toyota για τη δημιουργία δύο κουπέ μοντέλων με επίπεδο κινητήρα boxer και κίνηση στους πίσω τροχούς. Λίγους μήνες πριν το λανσάρισμα της έκδοσης παραγωγής (το τελικό μοντέλο θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο στο Tokyo Motor Show), το πρωτότυπο μοντέλο μας ανοίγει τα μάτια και μας γαργαλάει το μυαλό για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Σχεδιαστικά το BRZ Concept STi αποτελεί χάρμα οφθαλμών, παρά την τεράστια και μάλλον άκομψη πίσω αεροτομή. Ο 2-λιτρος ελαφρύς κινητήρας Boxer είναι οριζόντια τοποθετημένος και όσο πιο χαμηλά γίνεται, επιτρέποντας έτσι ένα χαμηλό κέντρο βάρους αλλά και τη δημιουργία ενός χαμηλού ρύγχους. Είναι 4κύλινδρος και υιοθετεί την τεχνολογία άμεσου ψεκασμού D-4S της Toyota για υψηλή απόδοση και ταυτόχρονα οικολογικό προφίλ. Αν και ακόμα δεν ανακοινώθηκαν επισήμως στοιχεία επιδόσεων, φημολογείται πως η απόδοση θα είναι κοντά στους 200 ίππους.
Σε άλλους τομείς και σε σύγκριση με άλλα μοντέλα της Subaru (τα οποία φημίζονται για το χαμηλό κέντρο βάρους τους), ο κινητήρας του BRZ είναι κατά 120 mm χαμηλότερα και κατά 240 mm πιο κοντά στο κέντρο του αμαξώματος. Ως αποτέλεσμα, το αυτοκίνητο πετυχαίνει μια από τις χαμηλότερες τιμές κέντρου βάρους σε αυτοκίνητο παραγωγής σήμερα. Ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη προσπάθεια μείωσης του συνολικού βάρους χρησιμοποιώντας οροφή από ανθρακονήματα και άλλα τμήματα από ελαφριά και ανθεκτικά υλικά. Μεταξύ αυτών και οι ελαφριές 18άρες ζάντες της STi σε ελαστικά 215/45R18 (εμπρός) & 225/45R18 (πίσω) που κρύβουν πίσω τους τα φρένα της Brembo.
Τέλος, στο σχεδιαστικό κομμάτι, η STi έδωσε στο πρωτότυπο μια άκρως σπορτίφ πινελιά όπως ο εμπρός προφυλακτήρας με το αεροδυναμικό «νύχι», ο πίσω τεράστιος διαχύτης, οι πίσω αεραγωγοί στα φτερά και φυσικά η μεγάλη αεροτομή. Όσο για το χρώμα του BRZ Concept STi, αυτό δεν είναι άλλο από το γνώριμο WR Blue Pearl της Subaru, στη νέα του δεύτερη εκδοχή «ΙΙ», συμβολίζοντας την αγωνιστική κληρονομιά της μάρκας στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Το τελικό μοντέλο παραγωγής αναμένεται να εμφανιστεί στο Tokyo Motor Show στις 3-11 Δεκεμβρίου, μαζί με το οποίο θα έχουμε και το Toyota FT-86 και φυσικά πλήρες πακέτο τεχνικών χαρακτηριστικών.

Διαβάστε ακόμη:
Toyota FT-86 II Concept