Για δεκαετίες η Alfa Romeo σε ένα απρόσιτο για το ευρύ κοινό κομμάτι του μουσείου της μάρκας στο Arese διατηρεί μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια αυτοκίνητα της ιστορίας της. Σήμερα βλέπουμε τι έχει μέσα αυτό το πολύτιμο “κελάρι”!

Alfa Romeo 6C, 33 Stradale, Montreal, Carabo και αναρίθμητα ακόμα αγωνιστικά, πρωτότυπα και μοντέλα παραγωγής. Αναμφίβολα ο επισκέπτης του μουσείου της Ιταλικής μάρκας στο Arese δεν θα πλήξει, έχοντας μπροστά του εκατοντάδες εκθέματα που ξεδιπλώνουν την ιστορία της Alfa Romeo.

Επί σειρά ετών, σε ένα τμήμα των εγκαταστάσεων, μακριά από τα μάτια του κόσμου, οι άνθρωποι του μουσείου φύλαγαν έναν κρυμμένο θησαυρό. Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του Arese που αποτελούσε στο παρελθόν μονάδα παραγωγής, αλλά και ουσιαστικά το κέντρο της Μιλανέζικης φίρμας, παρείχαν άπλετο χώρο για αυτή την ιδιαίτερη κρύπτη. Η έτσι και αλλιώς εντυπωσιακά πλούσια συλλογή εκθεμάτων του μουσείου δεν άφηνε καμία υποψία στους επισκέπτες ότι λίγα μέτρα μακριά τους κρύβονταν ακόμα περισσότεροι θησαυροί.

Μια μικρή ομάδα, με αρχηγό τον έφορο του μουσείου κ. Lorenzo Ardizio, χωρίς να το γνωρίζει κανείς διατηρούσε μια ξεχωριστή συλλογή που περιλάμβανε γνωστές, αλλά και σχεδόν άγνωστες δημιουργίες της μάρκας. Επιπλέον η λίστα των εκθεμάτων περιλάμβανε, σχέδια, κινητήρες, βραβεία, μοντέλα υπό κλίμακα, ακόμα και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους μηχανικούς της μάρκας.

Κάτω από τα κόκκινα βαριά καλύμματα και τα σβηστά φώτα όλα τα παραπάνω περίμεναν για δεκαετίες να έρθουν και πάλι στο φως. Στα 110α γενέθλια της μάρκας αποκάλυψαν αυτό τον “θησαυρό” και πλέον έδωσαν πρόσβαση στο κοινό. Σε αυτόν τον “μυστικό” κόσμο, δημιουργήθηκε και ένα video που μέσα σε περίπου 4 λεπτά ο θεατής ανακαλύπτει βήμα-βήμα τον μέχρι πρότινος καλά φυλαγμένο θησαυρό. Εδώ βλέπουμε αυτοκίνητα όπως η Alfa Romeo Tipo 177 με την οποία η μάρκα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 1979, το εκτός δρόμου 1900 Μ που έμεινε στην ιστορία ως “Matta”, δηλαδή “τρελό”, καθώς και μοντέλα που καθόρισαν τη σχεδιαστική εξέλιξη της μάρκας. Όπως το εντυπωσιακό Proteo του 1991, και η Cuneo 33 του 1971.

Στο χώρο κρύβονται και λιγότερο εντυπωσιακές στην όψη, αλλά εξίσου σημαντικές για την ιστορία της μάρκας κατασκευές, όπως το τρακτέρ της Alfa Romeo, σκάφη θαλάσσης, αλλά και μια πρωτοποριακή γεννήτρια-αντλία που είχε κατασκευάσει η μάρκα κατά τη διάρκεια του 1ου Π.Π.  Εντυπωσιακές είναι επίσης οι τομές αυτοκινήτων που δημιουργήθηκαν για την παρουσίαση νέων μοντέλων, αλλά και τα πλαίσια αγωνιστικών μοντέλων όπως της 155 DTM που θριάμβευσε στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού. Ακόμα και αυτοκίνητα εξέλιξης που μέχρι σήμερα είχαν μείνει στην απόλυτη αφάνεια, είναι πλέον προσβάσιμα σκιαγραφώντας την πορεία της μάρκας, αλλά και ορισμένα από αυτά τους δρόμους που τελικά δεν ακολούθησε η Alfa Romeo.

Από την Giulia GTA με τον αριθμό πλαισίου 00001, μέχρι τις συλλεκτικές SZ και RZ, και από την ανοικτή Giulia Super που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας μέχρι την Alfetta που το 1973 ταξίδεψε από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας στο Νότιο Ακρωτήριο της Ν. Αφρικής, όλες αυτές οι ξεχωριστές κατασκευές συνετέλεσαν στη δημιουργία του μύθου της Alfa Romeo. Η αποκάλυψη αυτού του κρυμμένου θησαυρού αποτελεί τη μεγαλύτερη εξέλιξη στην πορεία του μουσείου της μάρκας, εκτός βέβαια αν ο Lorenzo Ardizio και η ομάδα του κρατούν και άλλους κρυμμένους άσσους στο μανίκι τους…