2013 Porsche Cayman [+video]

29 Νοεμβρίου 2012        

Eλαφρύτερη, χαμηλότερη και πιο ευέλικτη. Αυτή είναι η ολοκαίνουρια 2013 Porsche Cayman, η οποία παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στο σαλόνι αυτοκινήτου του Los Angeles. Οι νέες Cayman & Cayman S θα βρίσκονται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο με βασική τιμή 91.000 ευρώ και 112.200 ευρώ αντίστοιχα.

Ήταν θέμα χρόνου μετά την κυκλοφορία της νέας Porsche Boxster το να δούμε και την εντελώς νέα Cayman. Η νέα, τρίτη γενιά της μικρής Porsche, εξελίχθηκε εκ νέου και παρά το ότι είναι μεγαλύτερη, είναι χαμηλότερη, ελαφρύτερη, ταχύτερη, αποδοτικότερη και πιο ισχυρή από πριν. Η Cayman είναι το τρίτο μοντέλο της μάρκας (μετά την 911 Carrera και την Boxster) που διαθέτει πρωτοποριακό σχεδιασμό αμαξώματος μειωμένου βάρους. Αυτό σημαίνει ότι είναι έως και 30kg ελαφρύτερη, ανάλογα με την έκδοση και το επίπεδο εξοπλισμού, ενώ καταναλώνει έως και 15% λιγότερο καύσιμο ανά 100km σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, παρά τον ισχυρότερο κινητήρα και τις βελτιωμένες οδηγικές της επιδόσεις. Ταυτόχρονα έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο και φαρδύτερο μετατρόχιο που αναβαθμίζουν την οδική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους τροχούς 18 ή 19 ιντσών. Παρατηρώντας τη νέα Cayman από μπροστά, ξεχωρίζουν οι επιβλητικές εισαγωγές αέρα, των οποίων το μέγεθος αυξάνεται στις πλευρές του αυτοκινήτου. Πίσω διακρίνονται τα επιβλητικά καμπυλωτά άκρα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το νέο αλουμινένιο καπό. Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, λεπτή αεροτομή, ανοίγει σε μεγαλύτερο ύψος και μεγαλύτερη γωνία σε σύγκριση με την αντίστοιχη της νέας Boxster.

Η νέα γενιά νέο διθέσιου “κεντρομήχανου” μοντέλου θα διατίθεται σε εκδόσεις Cayman και Cayman S. Το βασικό μοντέλο διαθέτει έναν εξακύλινδρο κινητήρα μπόξερ 2,7 lt, ισχύος 275 ίππων, ο οποίος προσφέρει στην Cayman επιτάχυνση 0-100km/h σε 5,4 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 266 km/h. Η κατανάλωση καυσίμου (NEDC) κυμαίνεται μεταξύ 7,7 και 8,2 lt/100km, ανάλογα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Από την άλλη, η ισχυρότερη Cayman S κινείται από ένα μηχανικό σύνολο 3,4 lt απόδοσης 325 ίππων και κάνει το 0-100 km/h σε 4,7 δευτερόλεπτα, με την τελική να αγγίζει τα 283 km/h. Η κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 8,0 και 8,8 lt/100km.

Και στις δύο περιπτώσεις η μετάδοση γίνεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ το 7τάχυτο PDK (Porsche Doppelkupplungsgetriebe) διατίθεται προαιρετικά, προσφέροντας καλύτερη επιτάχυνση και μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου. Ανάμεσα στα στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού διατίθεται για πρώτη φορά το Adaptive Cruise Control, ένα σύστημα που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ανάλογα τη κίνηση και τη ταχύτητα του αυτοκινήτου. Για πρώτη φορά στην Cayman συναντούμε και σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί Entry & Drive.

Όπως ήδη αναφέραμε, οι νέες Cayman & Cayman S θα βρίσκονται στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2013, με τιμές από 91.000 ευρώ και 112.200 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:
Porsche 911
Porsche 911 Carrera 4 & Carrera 4S
Porsche Boxster
Η τιμή της Porsche Boxster στην Ελλάδα
Macan θα ονομάζεται το νέο SUV της Porsche
H Porsche 918 Spyder σε αγωνιστική περιβολή
Porsche Panamera Sport Turismo Concept
BMW Zagato Coupe
Οδηγούμε τη BMW Z4 sDrive 35is
Οδηγούμε τη BMW Z4 sDrive 35i
Jaguar F-Type