10 χρόνια χωρίς τον Colin McRae

Το όνομά του είναι συνώνυμο της ταχύτητας, του θεάματος, του ιδιόμορφου τρόπου οδήγησης, ουσιαστικά συνώνυμο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Φέτος, το Rallylegend -που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο San Marino- ήταν αφιερωμένο στα 10 χρόνια χωρίς τον Colin McRae.

Ναι, πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Collin McRae. Ο Σκοτσέζος οδηγός που γεννήθηκε και πέρασε όλη του τη ζωή μέσα σε ένα αγωνιστικό μπάκετ, συνέδεσε το όνομά του με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας θρύλος των αγώνων που πέρασε στο έπακρο, τις χαρές, τις λύπες, τη δόξα, την πίκρα, την κατάκτηση, τη καταξίωση, τις νίκες, τις ήττες. Όλα στο έπακρο, και πάντα με την ίδια γεύση στο στόμα από τη σκόνη, τον πάγο, το καμένο ελαστικό από τις ειδικές διαδρομές που πέρασε, όπως μόνο εκείνος ήξερε να περνά! Ότι και αν οδήγησε ξεπέρασε τα όρια του! Αυτό εκφράζεται άριστα μότο του:

If in doubt, flat-out

McRae-Grist, νικητές και στην Κένυα, το 1999 με Ford Focus.

Ο Colin ήταν ο αγαπημένος των θεατών αφού ήξερε πώς να ξεσηκώνει το πλήθος με τα απίστευτα περάσματά του. Από τα άλματα της Φινλανδίας, μέχρι τους νερόλακκους της Αργεντινής και τις γρήγορες ειδικές διαδρομές της μακρινής Νέας Ζηλανδίας, ο Colin McRae δημιουργούσε φανατικούς θαυμαστές. Όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία για την οδήγηση του. Αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος οδηγός ράλλυ σε αυτόν τον πλανήτη, για αυτό και η απώλειά του είναι τεράστια για το σπορ.
Ακόμη και στα ελληνικά χώματα έβαλε τη δική του πινελιά. Ο Colin McRae είναι πολυνίκης στον πιο δύσκολο και σκληρό αγώνα του WRC, του φημισμένου σε όλο τον κόσμο Ράλλυ Ακρόπολις. Ο συνοδηγός του Nicky Grist τονίζει:

Τo Ford Focus WRC ήταν φτιαγμένο για να αντέξει στη σκληρή δοκιμασία του Ράλι Ακρόπολις και έτσι μας έδινε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε στις σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές πολύ γρήγορα, γιατί ξέραμε ότι δεν θα πάθαινε τίποτα! Για αυτό και είχαμε τόσο μεγάλη επιτυχία στο σκληρότερο ράλι του πρωταθλήματος.

Ο Colin McRae έχει κερδίσει τον ελληνικό αγώνα συνολικά 5 φορές, εκ των οποίων οι 3 είναι συνεχόμενες με Ford Focus.

Ο Nicky Grist αγαπάει πολύ το Ράλλυ Ακρόπολις και η φωτογραφία το αποδεικνύει…

Το φετινό 15ο Rallylegend έμεινε στην ιστορία ως ημέρα μνήμης και τιμής για τον μεγάλο Σκοτσέζο οδηγό. Το τεράστιο πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τον φετινό αγώνα, δήλωσε έμπρακτα την αγάπη του προς τον Colin McRae. Παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά και ενεργοί οδηγοί του WRC ήρθαν στο Σαν Μαρίνο, από όλες τις άκρες της Γης, για να αποδώσουν φόρο τιμής.

Ο Colin McRae σκοτώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2007 στη Σκωτία, μαζί με το γιο του Τζόνι και δύο πολύ καλούς οικογενειακούς του φίλους, όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

Το Focus WRC είναι ένα αυτοκίνητο που έγραψε ιστορία στα χέρια του Colin McRae.

Στη Σουηδία, ήταν ακόμα εν ζωή όταν οι οργανωτές του Σουηδικού Ράλλυ έδωσαν το όνομα του στο περίφημο Colin McRae Crest, γνωστό και ως Colin’s Crest. Ο λόγος ήταν γιατί σαν τον Σκοτσέζο δεν έχει ακόμα καταφέρει κανένας οδηγός να περάσει και να πηδήξει τόσο μακριά και ιδιόρρυθμα, από αυτό το σημείο της παγωμένης σουηδικής ειδικής διαδρομής. Στο Ακρόπολις έχει καθιερωθεί ειδικό έπαθλο προς τιμήν του, το «Colin McRae Flat Out Trophy» και το κερδίζει ο οδηγός που με την οδήγησή του είναι πιο κοντά στο πνεύμα του Σκοτσέζου οδηγού. Όλα τα «Race of Champions», που οργανώνει κάθε χρόνο η Μισέλ Μουτόν, είναι πλέον αφιερωμένα και στη μνήμη του Colin McRae, μαζί με τον άλλο μεγάλο αδικοχαμένο οδηγό-θρύλο, Henry Toivonen. Στην πατρίδα του τη Σκωτία, διοργανώνουν έναν ολόκληρο αγώνα που φέρει το όνομα του το περίφημο πλέον «Colin McRae Rally» για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους.
Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα video games, μέσα από τα οποία παιδιά και έφηβοι όλου του πλανήτη έγιναν ένα με τον τεράστιο Colin μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Colin McRae Rally, μέσα από τις οθόνες του υπολογιστή τους.
Ο Colin McRae είναι ένας παγκόσμιος θρύλος. Είναι αθάνατος!

Στο φετινό Rallylegend παγκόσμιοι πρωταθλητές του WRC έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν τον Colin McRae.