Πρώτη γνωριμία: Volvo V60 Plug-in Hybrid

19 Ιουνίου 2014      
Ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο επιδόσεων, ένα υβριδικό και ένα ηλεκτρικό. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν το νέο V60 Plug-in Hybrid, το πιο καινοτόμο και πιο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο της Volvo, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στη χώρα και κοστίζει από 55.900 ευρώ. Αυτό που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι αποδίδει συνδυαστική ισχύ 283 ίππων, ροπή 600 Nm, επιταχύνει στα 100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα και καταναλώνει 1,8 lt/100km με εκπομπές Co2 στα 48 g/km.

Βασισμένο στο ανανεωμένο Volvo V60, το Plug-in Hybrid συνδυάζει έναν 5-κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 2,4 λίτρων κι έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 215 ίππους και 440 Nm και κινεί τους εμπρός τροχούς, ενώ τους πίσω τροχούς κινεί ο ηλεκτροκινητήρας (ERAD – Electric Rear Axle Drive), απόδοσης 68 ίππων και 200 Nm. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματος 6 σχέσεων, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρεις επιλογές κίνησης: Pure, Hybrid και Power. Η ιδανική αναλογία χρήσης του ηλεκτροκινητήρα και του πετρελαιοκινητήρα ανά πάσα στιγμή, επιτυγχάνεται μέσω μιας κεντρικής μονάδας ελέγχου. Στην επιλογή Pure, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί μόνο τον ηλεκτροκινητήρα και έχει αυτονομία έως 50 χιλιόμετρα. Η αυτονομία μεταβάλλεται ανάλογα με την επιφάνεια κίνησης, τις κλιματολογικές συνθήκες και βεβαίως το στυλ οδήγησης. Στην επιλογή Hybrid (προεπιλογή) ο πετρελαιοκινητήρας συνδυάζεται ιδανικά με τον ηλεκτροκινητήρα, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της οδηγικής απόλαυσης και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Οι εκπομπές CO2 (σε μικτές συνθήκες κίνησης) είναι 48 g/km και η μέση κατανάλωση είναι της τάξεως των 1,8 lt/100km. Σε αυτή την περίπτωση η αυτονομία του αυτοκινήτου φτάνει τα 1.200 χιλιόμετρα. Τέλος στην επιλογή Power η συνδυαστική απόδοση του πετρελαιοκινητήρα με αυτή του ηλεκτροκινητήρα είναι 215+68 ίπποι, με τη μέγιστη τιμή της ροπής να ξεπερνάει τα 600 Nm. Παράλληλα, η αμεσότητα στην απόδοση του ηλεκτρικού κινητήρα συμβάλλει στην επίτευξη της εξαιρετικής τιμής των 6,1 δευτερολέπτων για τα 0-100 km/h.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του συστήματος κίνησης στο Volvo V60 Plug-in Hybrid είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας της μπαταρίας. Μέσω σχετικού διακόπτη ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να «κρατήσει» ενέργεια από τις μπαταρίες ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει αργότερα, για παράδειγμα όταν θα μπει στην πόλη. Προκειμένου οι μπαταρίες να είναι πάντα φορτισμένες, αν κριθεί απαραίτητο από τον υπολογιστή του συστήματος, ενεργοποιείται σχετική γεννήτρια η οποία και τις φορτίζει. Η κανονική φόρτιση των μπαταριών βέβαια γίνεται στο σπίτι, αφού το αυτοκίνητο συνδέεται στο οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο, μέσω μιας απλής κοινής πρίζας στο σπίτι ή το γκαράζ. Η διάρκεια της φόρτισης εξαρτάται από την ένταση του ρεύματος και το επίπεδο ενέργειας που έχει απομείνει στους συσσωρευτές. Μια πλήρης φόρτιση με ηλεκτρικό ρεύμα 10Α διαρκεί 4,5 ώρες. Με παροχή 16Α η διάρκεια φόρτισης περιορίζεται στις 3,5 ώρες, ενώ με 6Α ο χρόνος φτάνει τις 7,5 ώρες. Είναι επίσης δυνατό, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της φόρτισης ο χώρος των επιβατών να ψύχεται ή να θερμαίνεται, ώστε να είναι στην ιδανική θερμοκρασία όταν ξεκινήσει η οδήγηση του αυτοκινήτου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περισσότερη ενέργεια θα είναι διαθέσιμη από τις μπαταρίες για την οδήγηση αυτή καθ’ αυτή και όχι για τη λειτουργία επικουρικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού.
Ως γνήσιο Volvo, το V60 Plug-in Hybrid εξοπλίζεται με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας που μας έχει συνηθίσει η μάρκα. Αυτά θα είναι στάνταρ και στις δύο εκδόσεις που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά, τη Momentum και την R-Design, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν City Safety 2ης γενιάς, 7 αερόσακους, σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις, σύστημα προστασίας αυχένα και πλάτης, σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας και πρόσφυσης (DSTC) με προηγμένο σύστημα ελέγχου ευστάθειας, έλεγχο υπο-/υπερστροφής και σπορ λειτουργία και βεβαίως όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές ευκολίες. Το V60 Plug-in Hybrid στο επίπεδο εξοπλισμού Momentum κοστίζει 55.900 ευρώ, ενώ η R-Design διαμορφώνεται από τις 57.200 ευρώ. Το αυτοκίνητο δεν επιβαρύνεται με ειδικό τέλος ταξινόμησης και φόρο πολυτελείας και παράλληλα ο κάτοχος δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Διαβάστε ακόμη:
Volvo S60 1.6 D2 ή T4 200HP στην ίδια τιμή
Αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους!