Αστυπάλαια: Τα πρώτα αποτελέσματα της “έξυπνης” μετακίνησης

Tα πρώτα αποτελέσματα των νέων υπηρεσιών μετακίνησης στην Αστυπάλαια, παρουσίασε η Kosmocar στο πλαίσιο της έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, παρουσία κοινού και της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και αειφόρο νησί», που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας. Tόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας. Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, η λειτουργία της υπηρεσίας vehicle sharing “astyGO” σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS (με το συντονισμό της Kosmocar και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων) ολοκληρώνουν το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης στο νησί της Αστυπάλαιας. Έτσι όλες οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο τρόπο μέσω της εφαρμογής “astyMOVE”, ενσωματώνοντας όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.

Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου εφαρμογής του οικοσυστήματος μετακίνησης, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο 2022, απέδειξαν την καθολική αποδοχή των υπηρεσιών, τόσο από τους επισκέπτες του νησιού, όσο και κυρίως από τους μόνιμους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφαρμογή “astyMOVE” διαθέτει ήδη 1.900 εγκεκριμένους και ενεργούς χρήστες με περισσότερα από 7.000 downloads.

Tα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “ASTYBUS” διένυσαν 138.900 χλμ μέσα σε 4 μήνες, πραγματοποιώντας 21.798 διαδρομές το ίδιο διάστημα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 22% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, γεγονός που αναδεικνύει και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας μέσα τους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας της εφαρμογής. Σχεδόν 500 διαδρομές πραγματοποιήθηκαν με τα ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας “astyGO” με 1,2 χρήστες την ημέρα ανά όχημα να τα «μοιράζονται», κάνοντας πράξη το μοντέλο του vehicle sharing στην Αστυπάλαια. Συνολικά, οι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” διένυσαν περισσότερα από 150.000 χλμ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 18 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ / χλμ).