Το Dacia Duster σε νέα έκδοση ECO-G με εργοστασιακό LPG

To Dacia Duster είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα με τον νέο turbo κινητήρα βενζίνης 1.0 TCe 100hp και στην έκδοση ECO-G, με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (LPG).

Ο κινητήρας διπλού καυσίμου ECO-G έχει περίπου 10% λιγότερες εκπομπές CO2 από τoν αντίστοιχο κινητήρα βενζίνης. Στην περίπτωση του Duster ECO-G, οι εκπομπές ρύπων δεν ξεπερνάνε τα 111-112 γρ./χλμ. σύμφωνα με το πρωτόκολλο NEDC (121-122 γρ./χλμ. στην απλή έκδοση βενζίνης). Οι χαμηλοί ρύποι, σημαίνουν και σημαντική ελάφρυνση στα τέλη κυκλοφορίας.

Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με δύο δεξαμενές καυσίμων. Μία για τη βενζίνη, χωρητικότητας 50 λίτρων (όση και στις απλές εκδόσεις βενζίνης) και μία υγραερίου, χωρητικότητας 34 λίτρων. Με βάση τις μετρήσεις κατανάλωσης το Duster με κινητήρα ECO-G έχει αυτονομία που φτάνει τα 1.400 χλμ. με ένα γέμισμα και των δύο δεξαμενών.
Η ενσωμάτωση του συστήματος υγραεριοκίνησης στο Duster γίνεται κατευθείαν στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι διέπεται από τα ίδια πρότυπα ασφάλειας και αξιοπιστίας, ενώ συνοδεύεται και από την εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών.

Ο turbo κινητήρας βενζίνης 1.0 TCe 100hp είναι σχεδιασμένος από την αρχή για να δουλεύει και με LPG. Παράλληλα, η δεξαμενή του υγραερίου είναι φτιαγμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής και τοποθετημένη στο χώρο που, στις απλές εκδόσεις, τοποθετείται ο εφεδρικός τροχός (ρεζέρβα), χωρίς να επηρεάζει τη χωρητικότητα των αποσκευών. Η εναλλαγή ανάμεσα στα δύο καύσιμα γίνεται με δύο τρόπους. Είτε χειροκίνητα, από το διακόπτη που είναι τοποθετημένος μέσα στην καμπίνα των επιβατών, είτε αυτόματα, όταν η δεξαμενή του LPG αδειάσει.

Dacia Duster 4X4

Οι τιμές

Οι εκδόσεις του Dacia Duster με κινητήρα ECO-G είναι τρεις: Ambiance, Sportive και Prestige, όλες με κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Οι τιμές διαμορφώνονται από 14.180, 15.650 και 16.450 ευρώ αντίστοιχα. Το Duster κυκλοφορεί ως υγραεριοκίνητο (LPG) και σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.6 SCe των 115 ίππων, με τις τιμές να ξεκινούν από 14.480 ευρώ.