Πρόστιμα στα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ αυτοκίνητα

Πέρασαν 2 χρόνια και επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο για τον εντοπισμό και τιμωρία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που δεν πέρασαν το όχημά τους από ΚΤΕΟ, αλλά ούτε το έχουν ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να το κυκλοφορούν παράνομα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η διαδικασία του εντοπισμού των παρανόμως κυκλοφορούντων αυτοκινήτων ξεκίνησε με την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων σε πρώτη φάση για αυτοκίνητα με 1η άδεια κυκλοφορίας από το 1996 και μετά, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ υπάρχουν και άλλες 500.000 αυτοκίνητα παλαιότερα του 1995 τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων το 2016 ήταν 5,1 εκατ., 1,3 εκ. φορτηγά και 1,6 εκ. μοτοσικλέτες. Αν προστεθούν τα 1,1 εκατ. οχήματα που οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας, ο αριθμός των οχημάτων που δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας ξεπερνά τα 2,2 εκατομμύρια. Ωστόσο, τα ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας, αργά ή γρήγορα, θα πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων αφού πιστώνονται στο Taxisnet με το διπλάσιο ποσό, ενώ για αυτούς που δεν πέρασαν το όχημά τους από ΚΤΕΟ και δεν το έχουν ασφαλισμένο, τα ραβασάκια ετοιμάζονται για να αποσταλούν.
Κανονικά θα έπρεπε κάθε χρόνο να περνούν από ΚΤΕΟ 2,5 εκατ. αυτοκίνητα, 650.000 φορτηγά και 800.000 μοτοσικλέτες, αλλά ελέγχονται από τα ΚΤΕΟ μόνο τα μισά αυτοκίνητα (1,2 εκατ. αυτοκίνητα). Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό στα φορτηγά, ενώ για τις μοτοσικλέτες δεν υπάρχουν στοιχεία. Ίδια και λίγο χειρότερη εμφανίζεται η εικόνα και τους πρώτους μήνες του 2017.
Ποια είναι τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα;
Ο ιδιοκτήτης που δεν πέρασε από ΚΤΕΟ το όχημά του θα τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ (μέσω του Taxisnet), αλλά αν τον πιάσει η τροχαία σε κάποιο έλεγχο τότε το πρόστιμο είναι 400 ευρώ, με δυνατότητα μείωσής του στα 50 ευρώ αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος μέσα σε 10 μέρες προσκομίσει το αποδεικτικό ότι το πέρασε από ΚΤΕΟ.
Για τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποσταλεί ειδοποιητήριο στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι υποχρεούνται εντός 8 ημερών να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας επιπλέον παράβολο 250 ευρώ. Αν κάποιοι αμελήσουν ή αδιαφορήσουν, τότε το πρόστιμο αυξάνεται στα 500 ευρώ και συνοδεύεται με διοικητικές κυρώσεις. Ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, αφαίρεση άδεια κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες.
Αν πάλι κάποιος με ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, τότε η ποινή προβλέπει αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 2 χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου, με πράξη της τροχαίας, 500 ευρώ για ΙΧ αυτοκίνητα, 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά Δ.Χ. και 250 ευρώ για μοτοσικλέτες. Οι ποινές μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με την περίπτωση.