Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση Κυκλοφορώ με Ασφάλεια στην πόλη μου που συνδιοργάνωσαν η Δ’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, με ελεύθερη είσοδο και σκοπό τη διάδοση της κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.
Δεκάδες παιδιά κατέκλυσαν τις αίθουσες του Κέντρου για να μάθουν στην πράξη τις βασικές -και απαραίτητες για την προστασία τους- αρχές της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς ποδηλασίας ενώ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στις βιωματικές δραστηριότητες και τα εργαστήρια κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποίησε το Ι.Ο.ΑΣ. Τους μικρούς Θεσσαλονικείς επισκέφθηκε και η αγαπημένη μασκότ του Ινστιτούτου, ο Ιππότης Ευγένιος, ο οποίος έδωσε συμβουλές ασφάλειας και ευγένειας στο δρόμο και μοίρασε χαμόγελα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του.
Στα διαλείμματα των εκπαιδεύσεων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην κυκλοφοριακή αγωγή, με τη βοήθεια του Ιππότη Ευγένιου, του πρωταγωνιστή της πρότυπης διαδραστικής εφαρμογής «Ο Κόσμος της Ασφάλτου». Η εφαρμογή (application), διαθέσιμη σε android και ios, μετατρέπει την κυκλοφοριακή αγωγή σε ένα απίθανο παιχνίδι με την επιστημονική επιμέλεια του Ι.Ο.ΑΣ. και την ευγενική χορηγία της Cosmote, μέλους της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στον Δρόμο, «Δρόμοι στο Μέλλον».
Τα προγράμματα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» που υλοποίησε το Ινστιτούτο είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν δόθηκαν, ως αναμνηστικό, τα «6 Βήματα» για την ασφάλεια στην δρόμο. Στην εκδήλωση, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν επίσης η Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής -Παράρτημα Θεσ/νίκης (ΟΜΕΡ), η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 20ο Σύστημα Προσκόπων Τούμπας, η Active Hellas και ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.