Μεταχειρισμένες μπαταρίες EV σε σιδηροδρομικές διαβάσεις

Τι γίνονται οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά τον κύκλο ζωής τους; Μια ενδιαφέρουσα λύση έρχεται από Ιαπωνία μεριά…

Ως μέσα μεταφοράς, τα τρένα και τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) έχουν πολλά κοινά. Και τα δύο παρέχουν τη χαρά του ταξιδιού, είναι ασφαλή και βολικά και, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της ηλεκτρικής μετακίνησης, συμβάλλουν και τα δύο στην υλοποίηση μιας βιώσιμης κοινωνίας. Στη σύγχρονη ζωή, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε τρένα και ηλεκτρικά οχήματα παράλληλα, για παράδειγμα, όταν ταξιδεύουμε σε μια νέα πόλη. Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνδυάσει κάποιος τους δύο τρόπους ταξιδιού; Για μια πιο γραφική διαδρομή, συχνά προτιμάται ένα ταξίδι με τρένο. Ωστόσο, για άλλους σκοπούς, η οδήγηση με αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση και μόνο η σκέψη για τη διαδρομή και το πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας, μπορεί να είναι συναρπαστική!

Τώρα η Nissan αναπτύσσει έναν εντελώς νέο τρόπο για να συνδυάσει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται τόσο στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα. Για μπαταρίες σε συσκευές σιδηροδρομικών διαβάσεων, η East Japan Railway Company (JR East), ένας από τους κορυφαίους παρόχους σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, δοκιμάζει επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες από τα EVs Nissan LEAF.

Οι σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι απαραίτητες τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των τρένων, όσο και για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας. Μάλιστα σε κάθε διάβαση, οι σιδηροδρομικές εταιρείες εγκαθιστούν μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν σωστά, ανά πάσα στιγμή. Επί του παρόντος, αυτές οι μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντικατάστασής τους με επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες Nissan LEAF ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 στη σιδηροδρομική διάβαση Atago της γραμμής Jōban, η οποία διασχίζει την πόλη Minamisoma, στην επαρχία Φουκουσίμα.

Ανακατασκευή μπαταριών EV

Η μπαταρία ιόντων λιθίου ενός Nissan LEAF διατηρεί το 60% έως 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο τέλος του κύκλου ζωής της σε ένα αυτοκίνητο. Επομένως, με την επαναχρησιμοποίηση των παλιών μπαταριών EV, η εναπομένουσα ενεργειακή τους χωρητικότητα μπορεί να κατευθυνθεί αλλού, όπως σε νέες μπαταρίες αντικατάστασης ή σε σταθερές μπαταρίες. Η 4R Energy Corporation, ως συνεργάτης της Nissan, είναι υπεύθυνη για αυτήν την προσπάθεια. Η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών οχημάτων, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 και τη χρήση σπάνιων πόρων που σχετίζονται με την εξ αρχής κατασκευή μιας νέας μπαταρίας. Επιπλέον, δημιουργεί πρόσθετη αξία στις μπαταρίες EV, αυξάνοντας την αξία των EVs και προωθεί την ευρύτερη “υιοθέτησή” τους.

Τα οφέλη δεν περιορίζονται στη βιωσιμότητα

H αλλαγή από μπαταρίες μολύβδου σε επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες ιόντων λιθίου EV, όχι μόνο προάγει τη βιωσιμότητα, αλλά οδηγεί και σε βελτιωμένες επιδόσεις από την ίδια την μπαταρία. Σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η επαναχρησιμοποιούμενη ποικιλία ιόντων λιθίου απαιτεί μόνο το 1/3 του χρόνου φόρτισης. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ανθεκτικές και διαρκούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σύγκριση με τα 3-7 χρόνια μιας τυπικής μπαταρίας.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας. Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος απαιτούν περιοδικούς ελέγχους στις σιδηροδρομικές διαβάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση φόρτισης ή τυχόν αλλοιώσεις. Ωστόσο, με τις επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες ιόντων λιθίου, υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου, παρόμοιο με του EV, ώστε οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται εξ αποστάσεως. Επίσης, αυτό το σύστημα επιτρέπει την προληπτική συντήρηση ενημερώνοντάς για την κατάσταση της μπαταρίας, προτού η τάση της γίνει πολύ χαμηλή.