Τι θα δούμε από τη Volkswagen την επόμενη δεκαετία;

Η Volkswagen αλλάζει, επενδύει δισεκατομμύρια και βλέπει πέρα από το έτος 2025, σε ένα ηλεκτρικό μέλλον που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα.
Το μέλλον της Volkswagen θα είναι κυρίως ηλεκτρικό.
H Volkswagen βρίσκεται σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης με ένα πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο TRANSFORM 2025+ και θα μεταμορφώσει αλλά και θα καθορίσει την πορεία της μάρκας για την επόμενη δεκαετία και ακόμα παραπέρα. Με τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στη συνδεσιμότητα, οι Γερμανοί σκοπεύουν να γίνουν Νο 1 στον κόσμο. Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Volkswagen, Dr Herbert Diess, τόνισε σχετικά:


Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και η στρατηγική μας πολύ φιλόδοξη. Θέλουμε να επωφεληθούμε από την αλλαγή και να οδηγήσουμε τη Volkswagen στην κορυφή της νέας βιομηχανίας αυτοκινήτου με αποφασιστικότητα. Τα επόμενα χρόνια, η Volkswagen θα αλλάξει ριζικά και πολύ λίγα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο επαναπροσανατολισμός της μάρκας Volkswagen θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Στη φάση 1, μέχρι το 2020, η μάρκα θα αναδιαρθρώσει πλήρως τη βασική της δραστηριότητα και θα ολοκληρώσει μία μεταμόρφωση σε όλη τη ροή αξιών ενώ ταυτόχρονα, η εταιρεία θα αναπτύξει νέες τεχνογνωσίες. Στη φάση 2, μέχρι το 2025, η Volkswagen σκοπεύει να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της ηλεκτρικής μετακίνησης και να δημιουργήσει μια ευρύτερη βάση εσόδων, για παράδειγμα μέσω νέων υπηρεσιών μετακίνησης. Η Volkswagen στοχεύει επίσης να είναι από τους πρωτεργάτες στη διαμόρφωση της πλήρους μεταμόρφωσης της βιομηχανίας που αναμένεται μετά το 2025. Προτίθεται να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στο νέα κόσμο της μετακίνησης μέχρι το 2030.
Μέχρι σήμερα, η εταιρία έχει πετύχει να γίνει η Νο 1 κατασκευάστρια αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής στην Κίνα και στην Ευρώπη. Στο μέλλον θα επιδιώξει να επεκτείνει αυτή τη θέση σε όλο τον κόσμο. Πως; Με μία “επίθεση” στα SUV για πρώτη φάση και ένα κύμα ηλεκτρικών οχημάτων σε δεύτερη φάση. Στοιχείο της νέας στρατηγικής είναι επίσης ένα ομοιόμορφο παγκόσμιο σύστημα μάρκας με νέα σχεδιαστική ταυτότητα και φιλοσοφία.
Στο μέλλον, η ηλεκτρική μετακίνηση θα αποτελέσει τμήμα του πυρήνα της Volkswagen. Όπως τόνισε και ο CEO:

Από το 2020, θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη μας επίθεση στο χώρο της ηλεκτρικής μετακίνησης. Μέχρι το 2025, ευελπιστούμε να πουλάμε 1 εκ ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο και να γίνουμε Νο1 στην παγκόσμια αγορά της ηλεκτρικής μετακίνησης. Τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα μας θα είναι το νέο σήμα κατατεθέν της Volkswagen.

Ακόμη, η μάρκα θα αναπτύξει τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα. Με αυτό τον τρόπο, η Volkswagen αφενός θα πλησιάσει περισσότερο τους πελάτες της, αφετέρου θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες κέρδους με μία ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών. Μέχρι το 2025, η Volkswagen εκτιμά ότι θα έχει περίπου 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις υπηρεσιών σχετικών με δικτυωμένα οχήματα θα φτάνει περίπου το 1 δις το χρόνο μέχρι το 2025 και εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν θεαματικά στα κέρδη της από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Τέλος, το νέο στρατηγικό σχέδιο θα υποστηρίξει μία πλήρης εταιρική αναδιοργάνωση. Στόχοι της αναδιοργάνωσης θα είναι η μεταξύ άλλων η ευελιξία, πιο επίπεδες ιεραρχίες και πιο ευέλικτα εργασιακά μοντέλα. Σε αυτό θα συμβάλει μία νέα εταιρική αποστολή, καθώς και ένα νέο μοντέλο “ηγεσίας” και μία ευρεία καμπάνια εντιμότητας.