Το Audi Aicon concept μας δείχνει το μέλλον

Αυτό είναι το αυτόνομο Audi του μέλλοντος, χωρίς τιμόνι, χωρίς καν πεντάλ. Το Audi Aicon είναι ένα τετράθυρο 2+2 θέσεων όχημα που κάνει ένα τολμηρό άλμα προς το μέλλον, δίνοντας μια πρώτη καλή εικόνα για τα αυτοκίνητα των επόμενων δεκαετιών. Συνδυάζει καινοτομίες που αφορούν τη μετάδοση κίνησης, την ανάρτηση, την ψηφιοποίηση και την κινητική αυτονομία. Το Aicon είναι επίσης σχεδιασμένο για αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία και θα είναι ικανό να καλύψει αποστάσεις 700-800 χλμ με μία φόρτιση.
Το πρωτότυπο Audi Aicon χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ένα αυτόνομο όχημα. Στην καμπίνα δεν υπάρχουν τιμόνι ή πεντάλ, ενώ υπάρχουν σύγχρονες ηλεκτρικές ευκολίες και ανέσεις, πλήρης διασύνδεση και βεβαίως πολυτέλεια και εργονομία. Οι μεγάλες κρυστάλλινες επιφάνειες εμπρός-πίσω και τα κυρτά πλευρικά παράθυρα, δημιουργούν μια φωτεινή, άπλετη ευρυχωρία για τους επιβάτες. Το εσωτερικό «ζωντανεύει» μόλις εισέλθουν οι επιβάτες, η οθόνη ανάβει με ένα μήνυμα καλωσορίσματος, ενώ το ΡΙΑ -ο συναισθητικός ηλεκτρονικός βοηθός- αναγνωρίζει τον επιβάτη από το τηλέφωνό του και ενεργοποιεί όλες τις προσωπικές του ρυθμίσεις.
Το εσωτερικό του Audi Aicon δεν έχει πεντάλ. Δεν έχει καν τιμόνι!

Στην καμπίνα του Aicon θα καθίσουν άνετα 4 επιβάτες σε πλήρως αυτόνομα και περιστρεφόμενα καθίσματα.
Το Aicon έχει μήκος 5,444 μ., πλάτος 2,100 μ. και ύψος 1,506 μ., ενώ έχει μεταξόνιο στα 3,470 μ., που είναι +240 χλστ. μεγαλύτερο από το νέο Audi Α8. Εντύπωση προκαλούν οι τεράστιοι τροχοί σε ζάντες 26 (!) ιντσών. Όπως και το Audi e-tron Sportback, το εμπρός μέρος του Aicon χαρακτηρίζεται από την αντίστροφη εξάγωνη τραπεζοειδή μάσκα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανερχόμενης γενιάς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Audi. Η μεγάλη κλίση ολόκληρου του εμπρόσθιου άκρου αποπνέει μια αίσθηση αποφασιστικότητας, ένα ακόμη γνώρισμα της σχεδιαστικής γραμμής των σπορ αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο Audi A8 έχει τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό που απουσιάζει εντελώς είναι οι συμβατικοί προβολείς και οι μονάδες φωτισμού. Αντίθετα, υπάρχουν πλήρως ψηφιακές φωτιστικές επιφάνειες με εκατοντάδες τριγωνικά pixel, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του συμβόλου της Audi ΑΙ. Συγκεντρωμένα γύρω από την τραπεζοειδή μάσκα υπάρχουν μεγάλα φωτεινά πεδία με περισσότερα από 600 τρισδιάστατα pixel. Οι μεγάλες επιφάνειες και ο υψηλός αριθμός pixel δίνουν τη δυνατότητα για πολυμορφία γραφικών, απεικονίσεων και οπτικοποιήσεων σε οποιοδήποτε χρώμα. Έτσι, το Audi Aicon δεν περιορίζεται πια σε μια εμφάνιση φώτων ημέρας, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται στις οδηγικές συνθήκες, ακόμη και στις προτιμήσεις των επιβατών του. Η εξατομίκευση δεν έχει όρια.
Το Audi Aicon δεν έχει φώτα. Τουλάχιστον όχι τέτοια που φανταζόμαστε…
Τα οριζόντια φωτεινά τμήματα αριστερά και δεξιά της ενιαίας τραπεζοειδή μάσκας μοιάζουν με μάτια και μπορούν να επεκτείνονται ώστε να προσομοιάζουν διεσταλμένες κόρες ή να λοξοκοιτάζουν για μια πιο επιθετική εμφάνιση. Αν το αυτοκίνητο εντοπίζει περαστικούς ή άλλους χρήστες του δρόμου, έρχεται κυριολεκτικά σε οπτική επαφή μαζί τους και τους ακολουθεί με το «βλέμμα» του. Όμορφο αλλά και τρομακτικό ταυτόχρονα…
Επίσης, το Audi Aicon χρησιμοποιεί προτζέκτορες υψηλής ανάλυσης για να φωτίσει τον δρόμο και τον περιβάλλοντα χώρο και να προβάλλει ακόμη και σήματα στο έδαφος. Αυτό του επιτρέπει να μεταδίδει προειδοποιήσεις και πληροφορίες για το όχημα προς περαστικούς, ακόμη κι αν δεν έχουν απευθείας οπτική επαφή με το αυτοκίνητο!
Το Audi Aicon είναι ηλεκτρικό και τετρακίνητο, με απόδοση 354 ίππων.
Τα αυτόνομα οδηγούμενα οχήματα του μέλλοντος σίγουρα δεν θα χρειάζονται προβολείς. Το σύστημα λέιζερ και ραντάρ αισθητήρων του Audi Aicon «βλέπει» αρκετά ακόμη και στο σκοτάδι, μπορεί να βρίσκει τον δρόμου του με απόλυτη αξιοπιστία και εντοπίζει πιθανά εμπόδια εγκαίρως. Στο μεταξύ, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που τους παρέχει η myAudi ή ακόμη και να κλείνουν για λίγο τα μάτια τους. Όταν οι επιβάτες βγαίνουν από το αυτοκίνητο στο σκοτάδι, ενεργοποιείται ένας «φωτεινός συνοδός», ένα μίνι drone που φωτίζει το δρόμο του χρήστη.
Η κίνηση του Aicon γίνεται με 4 ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 260 kW (354 ίπποι) και 550 Νm ροπής. Ο καθένας κινεί έναν τροχό, επιτρέποντας ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, μεταβλητή τετρακίνηση quattro. Η μέγιστη επιτάχυνση έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο στις προδιαγραφές σε σχέση με τη μέγιστη απόδοση, άρα και το εύρος αυτονομίας. Την ίδια λειτουργική στρατηγική ακολουθούν το σύστημα μετάδοσης κίνησης και τα ηλεκτρικά φρένα, τα οποία χρησιμοποιούν την ανάκτηση ενέργειας. Τα φρένα μάλιστα έχουν μεταφερθεί μεταφέρει εκτός τροχών, σε μια θέση πιο κοντά στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Αυτό βελτιώνει την αεροδυναμική των τροχών αφού δεν υπάρχει πλέον ανάγκη ψύξης των δισκόφρενων, ενώ ένα ακόμη όφελος είναι η μείωση των αναρτημένων μαζών.
Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες κινούν ξεχωριστά τους τέσσερις τροχούς του Audi Aicon.
Χάρη σε ένα σύστημα υψηλής τάσης 800 βολτ, η μονάδα μπαταριών μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς του μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Το αυτοκίνητο είναι επίσης εφοδιασμένο με μία μονάδα επαγωγικής (δηλαδή ασύρματης) φόρτισης. Το Aicon καταφέρνει και τα δύο χωρίς οδηγό. Σε μία ζώνη ΑΙ, μπορεί να σταματήσει μόνο του σε έναν σταθμό επαναφόρτισης και να φορτίσει τη μπαταρία του χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.
Η ανάρτηση είναι σχεδιασμένη για μέγιστη άνεση με πνευματικά ελατήρια και αποσβεστήρες που σβήνουν κυριολεκτικά κάθε ανωμαλία του δρόμου. Ηλεκτρικοί ενεργοποιητές και στους τέσσερις τροχούς εξουδετερώνουν οποιαδήποτε κλίση του αμαξώματος σε στροφές, επιταχύνσεις ή φρεναρίσματα. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν πως το Audi Aicon κυριολεκτικά πετάει πάνω από ακόμη και τις μεγαλύτερες λακκούβες.
Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το Audi Aicon είναι ένα αυτοκίνητο πολλαπλών χρήσεων καλά προετοιμασμένο για το πρωταρχικό του καθήκον: να προσφέρει στους επιβάτες τη μέγιστη δυνατή άνεση, επικοινωνία και ελευθερία, ανεξαρτήτως διαδρομής. Συνδυάζει τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης σε αστικό περιβάλλον και σε εθνική οδό με ένα άνευ προηγουμένου εύρος αυτονομίας για ηλεκτροκίνητο όχημα. Το Aicon θα ακολουθήσουν κι άλλα μοντέλα της Audi.
Στην θέση των τυπικών φώτων υπάρχουν εκατοντάδες φωτεινά και τρισδιάστατα pixels.

Με μήκος 5,44 μ. το Aicon μας δείχνει το πολυτελές Audi του μέλλοντος.

Πως θα είναι το μέλλον; Το Audi Aicon μας δίνει μια καλή γεύση…