Πόσο ασφαλέστερα είναι τα αυτοκίνητα σε σύγκριση με το 1998;

Η λογική του να αγοράζουμε στα παιδιά μας ένα παλιό, φθηνό αυτοκίνητο για να μάθουν να οδηγούν ανατρέπεται πανηγυρικά μετά από αυτό το crash-test. Μια Toyota Corolla του 1998 σε μετωπική σύγκρουση με ένα Toyota Auris του 2015. Σχεδόν δύο δεκαετίες εξέλιξης που θα μας κάνει να το σκεφτούμε καλά πριν αγοράσουμε το επόμενο μας μεταχειρισμένο.

Ναι, είναι γεγονός ότι στον τομέα της ασφάλειας έχουν γίνει τεράστια άλματα. Ακόμη και αν στο crash test τα δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι χαοτικά μεταξύ τους. Η ιδέα υλοποιήθηκε από τον οργανισμό ANCAP (Australasian New Car Assessment Program). Δύο Corolla, ένα του τότε και ένα του τώρα (AKA Auris) βρέθηκαν πλαγιομετωπικά με ταχύτητα “πόλης”, στα 64 km/h έκαστο.

Σκοπός του test ήταν να αναδειχθούν οι τεράστιες διαφορές στην ασφάλεια μεταξύ δύο “ίδιων” αυτοκινήτων αλλά διαφορετικών δεκαετιών. Η Corolla του 1998 δεν έχει καν αερόσακους, προκαλώντας πολύ σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, στο στήθος και στα πόδια των επιβατών-dummies. Όσο για το σκορ, αυτό ήταν 0 αστέρια, με μόλις 0,4 βαθμούς με άριστα τους 16.

Από την άλλη, το Auris πέτυχε 12,93 στους 16 βαθμούς και πήρε 5 αστέρια, που σημαίνει ότι οι επιβάτες θα ήταν μια χαρά. Εδώ βοήθησαν τόσο οι αερόσακοι όσο βεβαίως και οι ζώνες απορρόφησης ενέργειας, κρατώντας όλη τη δύναμη της σύγκρουσης γύρω από την καμπίνα των επιβατών.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι το ότι δε θα πρέπει να σκεφτόμαστε με τον παραδοσιακό τρόπο. Το να παίρνουν οι νέοι παλιότερα αυτοκίνητα δεν είναι τελικά και τόσο καλή ιδέα, ακόμη και αν είναι εξεφτελιστικά φθηνότερα. Το ρίσκο ενός σοβαρού τραυματισμού ή ακόμη χειρότερα δε μετριέται σε ευρώ…