Το ότι έχουμε “τζιπ” δε μας κάνει ανίκητους στο χιόνι

Είμαστε άμαθοι στο χιόνι και οι πιο πολύ άσχετοι όταν χρειαστεί να οδηγήσουμε σε αυτό. Και το γεγονός ότι έχουμε ένα υπερυψωμένο SUV ή ακόμη και ένα τετρακίνητο “τζιπ” δε μας κάνει ανίκητους. Ανίκητη είναι η ανθρώπινη βλακεία, οπότε μέρες που είναι ας έχουμε το νου μας…

Δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγούν ένα FWD “τζιποειδές” και νομίζουν ότι έχουν ερπύστριες…
Πολλοί είναι αυτοί που οδηγώντας ένα SUV, νομίζουν πως δε χρειάζονται αλυσίδες και μπορούν να οδηγήσουν στο χιόνι σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σήμερα η πλειοψηφία των SUV και Crossover μοντέλων είναι με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς. Συνεπώς και έχουν τις ίδιες ακριβώς ικανότητες στο χιόνι με ένα οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Ακόμη όμως και στα τετρακίνητα μοντέλα της αγοράς, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες όταν ο δρόμος εμπρός είναι χιονισμένος.
Ναι, η τετρακίνηση είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε ένα συμβατικό δικίνητο όχημα και θα βοηθήσει πολύ στο να ξεκολλήσουμε ή να “βγάλουμε” μια ανηφόρα. Ας σκεφτούμε όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και να στρίψουμε ή πολύ απλά να φρενάρουμε, οπότε και η σούπερ-τετρακίνησή μας δε θα κάνει καμία απολύτως διαφορά! Το βιβλίο του κατασκευαστή στα τετρακίνητα αυτοκίνητα αναφέρει που θα πρέπει να μπαίνουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες, αν και το ιδανικότερο σενάριο είναι τα ελαστικά παντός καιρού ή ακόμη καλύτερα τα χιονολάστιχα.