Η επετειακή Lamborghini Centenario

Το μυστήριο τελειώνει εδώ! Η Lamborghini αποκαλύπτει την επετειακή Centenario για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της. Ω ναι, αυτή είναι μια τούρτα των 1,75 εκ. ευρώ!

Η ειδική Lamborghini Centenario θα κατασκευαστεί σε μόλις 20 coupe και 20 roadster εκδόσεις, όλες ήδη προπουλημένες σε ήδη πελάτες της μάρκας. Και όπως αρμόζει σε μια ειδική έκδοση, είναι ότι ισχυρότερο έχει παρουσιάσει η Lamborghini μέχρι σήμερα, αφού ο ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας έχει ρυθμιστεί για να αποδίδει 770 ίππους. Με άλλα λόγια, η ανθρακονημάτινη Centenario LP770 κάνει το 0-100 km/h σε 2,8 δευτερόλεπτα, το 0-300 km/h σε 23,5 δευτερόλεπτα και έχει τελική 350 km/h.

Τι είναι αυτά που κάνουν όμως τη Centenario ένα από τα πιο extreme αυτοκίνητα που έφτιαξε ποτέ η Sant’ Agata; Αρχικά, το full-carbon αμάξωμα της, με μονοκόκ σασί, αλλά και οι carbon ζάντες 20 και 21 ιντσών με τα επίσης carbon-ceramic φρένα! Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.520kg και προσφέρει αναλογία 1,97 kg/hp, ενώ η στρεπτική ακαμψία μεταφράζεται σε 35.000 Nm ανά μοίρα. Ακούγεται πολύ και πιστέψτε μας… είναι!

Σχεδιαστικά, έχουμε να κάνουμε σίγουρα με μια ιδιαίτερη Lambo. Όμορφη δε τη λες, αλλά αν μη τι άλλο είναι τρομακτική. Ειδικά το πίσω μέρος που στην ουσία είναι ένας τεράστιος διαχύτης με λεπτά φώτα LED. Υπάρχει ακόμη μια όμορφη τοποθετημένα εξάτμιση και μια αεροτομή στο πίσω μέρος, αλλά θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του διαχύτη για να την προσέξουμε. Εντυπωσιακό βεβαίως είναι και το χαμηλό εμπρός μέρος, μαζί με το προφίλ του αυτοκινήτου που χώνεται κυριολεκτικά στον πλαϊνό αεραγωγό. Όσο για τις διαστάσεις, η Centanario έχει μήκος 4,92μ. και ύψος μόλις 1,14μ.

Στο εσωτερικό της η επετειακή “εκατονταετηρίδα” (Centenario στα ιταλικά) θυμίζει μαχητικό αεροσκάφος με τιμόνι. Η καμπίνα γίνεται αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και περιλαμβάνει μια οθόνη αφής 10,1” στο κέντρο με internet, web radio, τηλεμετρία και Apple CarPlay. Ο οδηγός έχει βεβαίως στη διάθεσή του τα γνώριμα προγράμματα οδήγησης της Aventador -στην οποία άλλωστε και βασίζεται η Centenario- όπως Strada, Sport και Corsa, τα οποία μεταβάλλουν τα ηλεκτρονικά της αλλά και την ταχύτητα απόκρισης του κιβωτίου ISR. Ανάλογα με το driving mode, μεταβάλλεται και η γωνία της αεροτομής, η οποία εκτείνεται σε ύψος 150mm και σε γωνίες ως 15 μοιρών.

Αν και το αυτοκίνητο που κοσμεί την έκθεση της Γενεύης είναι γυμνό αποκαλύπτοντας το ανθρακονημάτινο φινίρισμά του, οι αγοραστές έχουν στη διάθεσή τους όλη τη χρωματική παλέτα της Lamborghini αλλά και όποιο άλλο χρώμα ζητήσουν. Άλλωστε μη ξεχνιόμαστε, πληρώνουν 1,75 εκ. ευρώ…