Το Nissan BladeGlider επιστρέφει και παραμένει τριγωνικό!

Δύο χρόνια εξέλιξης μετά και το επαναστατικό Nissan BladeGlider επιστρέφει. Το τριγωνικό ηλεκτροκίνητο μοντέλο των Ιαπώνων μοιάζει να ήρθε από το μέλλον, αλλάζοντας για πάντα το σχήμα των αυτοκινήτων.

Το BladeGlider επιστρέφει. Παραμένει τριγωνικό και εκτός πραγματικότητας…

Το είχαμε δει ως πρωτότυπο στατικής σχεδιαστικής μελέτης το 2013, στο Tokyo Motor Show. Από τότε το BladeGlider εξελίχθηκε σε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο με προηγμένες τεχνολογίες, δείχνοντας μας το όραμα της Nissan για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο και άκρως αεροδυναμικό όχημα.
Το τελευταίο πρωτότυπο διαθέτει προηγμένη διαμόρφωση πλαισίου με στενό εμπρός μετατρόχιο και φαρδύτερο πίσω, για βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση και σταθερότητα στον χειρισμό. Έχει δύο πόρτες που ανοίγουν σαν ανάποδες Lambo doors, αλλά και ανοιχτή οροφή. Οι θέσεις των επιβατών είναι σε διάταξη βέλους. Ο οδηγός κάθεται εμπρός από τους υπόλοιπους δύο επιβάτες, ενώ όλοι έχουν πανοραμική θέα χάρη στο ενιαίο παρμπρίζ που παραπέμπει σε καλύπτρα μαχητικού αεροσκάφους.

Κόκπιτ μαχητικού αεροσκάφους θυμίζει η θέση του οδηγού!

Τα συστήματα ελέγχου του Nissan BladeGlider ενσωματώνονται στο τιμόνι, ενώ στην κεντρική οθόνη απεικονίζονται η ταχύτητα, η κατάσταση της μπαταρίας, η λειτουργία αναγέννησης αλλά και η χαρτογράφηση της ροπής. Υπάρχουν ακόμη δύο οθόνες σε ρόλο εξωτερικών καθρεπτών, βελτιώνοντας έτσι την αεροδυναμική απόδοση αφού πρακτικά δεν υπάρχουν καθρέπτες που να χαλούν τη ροή στο πλάι του αυτοκινήτου. Εικόνα στις οθόνες παρέχουν δύο κάμερες πίσω από τους εμπρός τροχούς, δείχνοντας τι υπάρχει στο πλάι και πίσω. Όταν επιλεγεί η όπισθεν, οι οθόνες δείχνουν εικόνα από τις δύο κάμερες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Την κίνηση του αυτοκινήτου αναλαμβάνουν δύο ηλεκτροκινητήρες 130kW, τοποθετημένοι στους πίσω τροχούς, κάνοντας έτσι το BladeGlider πισωκίνητο. Θεωρητικά το αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 190 km/h και επιτάχυνση 0-100 km/h σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Το σύστημα μετάδοσης της κίνησης διαθέτει κατανεμητή ροπής, ελέγχοντας το μέγεθος της ροπής που παραδίδεται στους κινητήριους τροχούς, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετικό χειρισμό. Μάλιστα είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει περισσότερη απόλαυση και όχι μονοτονία, διαθέτοντας τρεις ρυθμίσεις: off, agile και drift mode.
Αυτή την περίοδο τα δύο πρωτότυπα Nissan BladeGlider βρίσκονται στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα σε στατική προβολή στο Ολυμπιακό Πάρκο και ένα για να προσφέρει μια οδηγική εμπειρία στους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης και στους VIPs της διοργάνωσης.

Η Nissan θέλει να αλλάξει το σχήμα των αυτοκινήτων της;

Το BladeGlider θα μπορούσαμε να το πούμε και ως ένα DeltaWing για το δρόμο.

Εντυπωσιακή η εμφάνιση του BladeGlider. Τόσο εντυπωσιακή που θυμίζει ταινία φαντασίας.

Ανάποδες Lambo doors για την πρόσβαση στην τριθέσια καμπίνα.

Το Nissan BladeGlider είναι ένα μικρό σπορ ηλεκτρικό όχημα από το μέλλον.

Πίσω κίνηση με δύο ηλεκτρομοτερ, ένα για κάθε κινητήριο τροχό.

Ο οδηγός μόνος και οι επιβάτες από πίσω, όλοι με θέα προς τα εμπρός.